Sedmi sastanak Tehničkog odbora Valleta održan u Zagrebu

  • Slika /2018 Vijesti/prva.JPG
  • Slika
  • Slika

Tijekom 28. veljače i 1. ožujka u Zagrebu je održan sedmi  sastanak  Tehničkog odbora Valletta, čiji je domaćin ovom prigodom bio ministar zdravstva  Milan Kujundžić.

Ministri zdravstva Cipra, Grčke, Italije, Malte, Portugala i Španjolske potpisali su dana 8. svibnja 2017. godine Deklaraciju iz Vallette. Potpisivanjem predmetne Deklaracije države potpisnice izrazile su političku volju za dobrovoljnom suradnjom u razmjeni informacija, utvrđivanju najboljih praksi i iznalaženju zajedničkih mogućnosti vođenja pregovora o cijenama lijekova. Deklaraciji su naknadno pristupile Irska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Dosad je održano šest sastanaka navedenog odbora.

Tehnički odbor tijekom zagrebačkog sastanka nastavio je svoj rad i usredotočio se na sljedeće teme:
• jačanje razmjene usporedivih informacija o određivanju cijena lijekova;
• odabir novih lijekova za zajedničko pregovaranje;
• razmatranje prijedloga o institucionalnom okviru kako bi se poboljšala održiva i učinkovita suradnja na području lijekova.

Talijanska delegacija predstavila je svoju inicijativu o nacrtu rezolucije “Poboljšanje transparentnosti tržišta lijekova, cjepiva i drugih tehnologija povezanih sa zdravljem”, podnesenu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a koju je Odbor podržao.

Odbor je također razmotrio pristupe za dostupnost I korištenje CAR T Cell terapije od strane nacionalnog zdravstvenog sustava.
Članovi Odbora također su podijelili informacije o ključnim politikama u oblasti lijekova u njihovim zemljama, naročito o dostupnosti posebno skupih lijekova.

Stranica