Sestre i tehničari su ključni za uspjeh transplantacija

Slika /slike/sestre_i_tehnicari_su_kljucni_za_uspjeh_transplantacija_articleimage.jpg

Zagreb, 4. prosinac 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. svečano je danas u Kliničkoj bolnici Merkur otvorio prvu hrvatsku Konferenciju medicinskih sestara i tehničara u transplantaciji.

Ministar Varga naglasio je u govoru okupljenima važnost uloge medicinskih sestara i tehničara u transplantacijskoj medicini: „Uz 33 darivatelja na milijun stanovnika, Hrvatska je u transplantacijama među vodećim zemljama u svijetu. U svom okruženju medicinske sestre i tehničari djeluju kao izravni isporučitelji zdravstvene njege, zastupnici, pedagozi, savjetnici i koordinatori skrbi. Oni pružaju psihološku potporu pacijentima i njihovim obiteljima, rade na javnoj promociji programa darivanja organa te blisko surađuju s udrugama. Uloga medicinskih sestara i tehničara u transplantacijama je od ključne važnosti“.

Hrvatska transplantacijska medicina danas je integralni dio međunarodne transplantacijske zajednice i punopravna članica Eurotransplanta, najvažnije europske organizacije za dodjelu organa.

Okupljene su pozdravili i prim. Dinko Škegro, sanacijski upravitelj KB Merkur, dr.sc. Stipislav Jadrijević, voditelj programa za štitnjaču i gušteraču u KB Merkur, te mr.sc. Mirjana Dumančić, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

U Hrvatskoj je prošle godine zabilježena stopa od više od 33 darivatelja  na milijun stanovnika, upravo zahvaljujući dobrom organizacijskom modelu, te je Hrvatska danas prema tim podacima jedna od najuspješnijih zemalja u svijetu.

Vrijednim radom transplantacijskih koordinatora te svih članova koordinacijskog tima, na taj je način spašeno tisuće života, na čemu se i ministar Varga srdačno zahvalio okupljenim sestrama i tehničarima.



Pisane vijesti