Shema školskog voća – zajednički projekt ministarstava poljoprivrede, zdravlja i obrazovanja

Slika arhiva/images/novosti/novosti/shema_skolskog_voca_zajednicki_projekt_ministarstava_poljoprivrede_zdravlja_i_obrazovanja/83903-4-cro-HR/shema_skolskog_voca_zajednicki_projekt_ministarstava_poljoprivrede_zdravlja_i_obrazovanja.jpg

ZAGREB, 6. lipnja – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zdravlja Rajko Ostojić i znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predstavili su danas zajednički projekt „Shema školskog voća“, kojemu je cilj promocija zdravih prehrambenih navika kod djece i povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani. Riječ je o projektu Europske unije koji se provodi u 24 države članice.

Projekt će započeti 1. kolovoza ove godine i trajat će do 31. srpnja 2014. Tijekom tog razdoblja 160 tisuća učenika od prvog do četvrtog razreda u 835 škola u Republici Hrvatskoj dobit će besplatno obrok voća najmanje jednom tjedno.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako je projekt vrijedan 1,37 milijuna eura i financira se sa 75 posto iz proračuna EU, a 25 posto iz hrvatskog državnog proračuna. Ministar zdravlja Rajko Ostojić je kazao kako je ulaganje u zdravlje očito ključna investicijska strategija Vlade, dok je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo kako je riječ o sjajnoj akciji, a sama poruka 'jedem voće, mislim zdravo' pokazuje u kojoj mjeri su obrazovanje i zdravlje povezani.

Uvođenjem obroka svježeg voća ili povrća želi se spriječiti rana debljinu kod djece i razviti zdrave prehrambene navike, ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli čija konzumacija, dokazano, gradi temelj za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Istraživanja su pokazala da u Republici Hrvatskoj 66 posto učenika ne jede voće svaki dan te da 26,4 posto školske djece ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Prosječna godišnja potrošnja voća po stanovniku u RH iznosi 53,8 kg dok je u Europskoj uniji taj prosjek 82,8 kilograma.



Pisane vijesti