Specijalna bolnica za plućne bolesti stekla međunarodnu akreditaciju kvalitete zdravstvene zaštite

  • Slika /2018 Natječaji/181105_plucne bolesti (1).JPG
  • Slika

Zagreb, 6. studenog 2018.g. -Javna zdravstvena ustanova čiji je osnivač grad Zagreb, Specijalna bolnica za plućne bolesti Rockefellerova 3,  prva  je ustanova iz područja javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, koja je dobila međunarodnu akreditaciju kojom se potvrđuje i osigurava kvaliteta zdravstvene zaštite.

Kvaliteta zdravstvene zaštite jest rezultat mjera koje se poduzimaju sukladno suvremenim spoznajama u zdravstvenim postupcima, a koje osiguravaju najviši mogući povoljan ishod liječenja i smanjenje rizika za nastanak neželjenih posljedica za zdravlje ljudi.
Akreditacija Specijalne bolnice za plućne bolesti je postignuta u suradnji sa jednom od najuglednijih (ali i najzahtjevnijih) svjetskih akreditacijskih organizacija, britanskom CHKS (Comparative Health Knowledge System)
Dobivenom akreditacijom Specijalna bolnica je od strane neovisnih ocjenitelja dobila potvrdu da su njihov način rada i njihove stručne kompetencije kompatibilne i da odgovaraju visokim organizacijskim i stručnim standardima na međunarodnom nivou.
Na nacionalnom nivou postoji opsežna legislativa, brojne institucije i regulatorni mehanizmi, ali unutar samih organizacija ne postoji sustavan pristup upravljanja kvalitetom. Pregledom i analizom primjenjivosti dostupnih metoda za upravljanje kvalitetom i sigurnošću utvrđeno je da je međunarodno priznata akreditacija optimalna za postizanje i održavanje sustavnog upravljanja kvalitetom. Međunarodna akreditacija je proces kojim zdravstvena organizacija od strane nezavisnih ocjenitelja dobiva potvrdu da njezin način rada i stručne kompetencije odgovaraju visokim organizacijskim i stručnim standardima na međunarodnom nivou.
Do sada su u Republici Hrvatskoj akreditirane tri privatne zdravstvene ustanove.
 
Specijalna bolnica za plućne bolesti čini dio zdravstvenog sustava Grada Zagreba i prva je javna zdravstvena ustanova u RH koja je stekla internacionalnu akreditaciju kvalitete zdravstvene zaštite.
Grad Zagreb ima tradiciju javnog zdravstva i dugi niz godina provodi aktivnosti za poboljšanje kvalitete zdravlja svojih građana, promiče politiku i programe zasnovane na zdravlju, jača pozitivne društvene vrijednosti i međuresorna partnerstva.
 
Kratkoj prigodnoj svečanosti nazočili su brojni uzvanici i predstavnici medija, kojima su se obratili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić i ostali govornici, a tom je  prigodom otkrivena i  akreditacijska ploča na fasadi Specijalne bolnice.

Pisane vijesti