Stožer: 27 novozaraženih u Hrvatskoj, Vladina izlazna strategija popuštanja mjera bit će dovršena do kraja tjedna

Slika /2020 Slike/Vili Beroš.jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 27 novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1908, a umrla je jedna starija pacijentica u KB-u Dubrava, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 27 novih dijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1908 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ.

Od jučer je umrla jedna bolesnica u KB-u Dubrava, 1932. godište, sa značajnim kroničnim bolestima, dodao je.

Sveukupno je u Hrvatskoj do sada umrlo 48 osoba.

Testirano je ukupno 26.274 osoba, među kojima njih 664 u protekla 24 sata. To daje postotak od 7,26 pozitivnih među testiranima, istaknuo je Beroš.

Prosječna dob oboljelih je 50,68 godina, a s obzirom na spol 52,8 posto je ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer, a na respiratoru je 18 bolesnika.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno 801 izliječenih osoba.

Ministar zdravstva Beroš je pojasnio da se podatci na razini države analiziraju i objedinjuju svakodnevno u 12,45 sati, a dolaze iz svih ustanova koje liječe oboljele od Covida-19, te iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih na konferenciji u 14 sati", dodao je.

Objasnio je da pojedini lokalni stožeri imaju svoja vremenska razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike.

"Od početka želimo biti jasni transparentni, točni i egzaktni", naglasio je ministar.

Beroš najavio vraćanje zdravstvenog sustava u normalu i upravljanje listama čekanja  

Beroš je rekao da se hrvatski zdravstveni sustav polako vraća u normalu. Kada završi epidemija uhvatit će se u koštac s listama čekanja te će voditi računa da se zaostaci, uključujući dijagnostičke pretrage, nadoknade.

Za upravljanje listama čekanja na raspolaganju mu je nekoliko novih alata, poput centralnog upravljačkog sustava. On će pomoći da se točno zna koliko se u zdravstvenoj ustanovi obavlja pregleda u određenom vremenskom intervalu i na koliko aparata.

"Moći ćemo komparirati izvršenost između pojedinih zdravstvenih ustanova, a razmišljat će se i o produženju radnog vremena u onim ustanovama koje imaju infrastrukturne i ljudske potencijale  za to", rekao je Beroš. Uvjeren je da će liste čekanja biti manji problem od epidemije koronavirusa.

Upitan za nalaz inspekcije u Domu za starije i nemoćne u Splitu,  Beroš je rekao da još nema kompletan izvještaj te da će više o tome znati sutra.

Nacionalni stožer je Vladino operativno tijelo i sve je odluke donijela politika

Načelnik stožera CZ, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da bi izlazna strategija popuštanja epidemioloških mjera trebala biti  dovršena do kraja tjedna.

''Vlada će izaći s jednom cjelovitom strategijom prioriteta s fazama, nakon čega ćemo dogovoriti sve sa strukom. Važno nam je da u popuštanju mjera sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, a da se s druge strane napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku'', rekao je Božinović komentirajući zahtjeve biskupa za ukidanjem zabrane vjerskih okupljanja.

Upitan za popuštanje mjera za prelazak granice sa susjednim zemljama, Božinović je ponovio da je produžena odluka o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini Europske unije. ''Kad govorimo o spajanju obitelji, to su izuzeci, a ima i još nekih izuzetaka'', rekao je.

Govoreći o zahtjevu Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je u ponedjeljak Vladi predložila olakšavanje epidemioloških mjera, Božinović je poručio da ''ovo nije situacija koja će proći tako brzo''.

''Preporučujemo svima da se probaju organizirati na način koji traži epidemiološka struka jer će ovo sve potrajati'', zaključio je.

Upitan za izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako se neke odluke sada moraju donositi na razini politike, a ne više struke, Božinović je istaknuo da je Nacionalni stožer Vladino operativno tijelo i sve je odluke donijela politika, na preporuku struke.

"Ovdje se procjenjuje epidemiološki rizik svake mjere, a Vlada donosi odluke", poručio je potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera CZ.

Capak: Linija broja novooboljelih u laganom padu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom.

Dodao je i da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Istaknuo je kako je linija broja novooboljelih na dnevnoj razini u Hrvatskoj - lagano u padu,  no prati se i niz drugih parametara kako bi se donijele odluke o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera.

Osvrnuo se i na zahtjeve poduzetnika da bi sami financiraju PCR testiranje svojih djelatnika. Pojasnio je da negativnost na PCR testu ne znači da se kroz nekoliko dana ne može razviti pozitivan odgovor.  Druga mogućnost na koju je ukazao, je serološko testiranje koje bi na temelju određene razine antitijela dokazivalo da je osoba preboljela Covid -19.

"Temeljem prisutnosti antitijela možda bi netko i mogao dobiti potvrdu da je prebolio virus, ali temeljem PCR testova se to ne može dobiti", naglasio je Capak.

Rekao je i kako se razmatra mogućnost da testiranje pomoraca, koji čekaju na ukrcaj, odrade i neki privatni laboratoriji.  


Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti