Stožer: Od početka imamo dvocifreni broj novooboljelih; činimo sve da rast ostane linearan

Slika /2020 Slike/HN20200418540657.JPG

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 39 novih bolesnika zaraženih koronavirusom, a osam ih je umrlo, izvijestio je u danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

„U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 39 novih dijagnosticiranih bolesnika sa Covidom-19 što daje ukupan broj od 1871 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
 
Ukupno je testirano 24 183 uzorka, a jučer njih 2539, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne dane. To pokazuje i da je postotak pozitivnih nalaza 7,74 posto.
 
Beroš: Idući tjedan jasne upute o novom načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava
 
Beroš je izvijestio i da je od jučer preminulo osam osoba – dva muškarca u dobi od 55 i 68 godina u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dva muškarca u Splitu u dobi od 70 i 84 godine te 87-godišnjakinja. U Osijeku je preminula jedna 88-godišnjakinja te u Dubrovniku muškarac od 84 godine te ženska osoba o dobi od 92 godine. Svi preminuli imali su teške i kronične bolesti.
 
Od njih osam, izvijestio je Beroš, šest je bilo na respiratoru, a dvoje bez respiratora.
 
Trenutno se na respiratoru nalaze 23 osobe, a hospitaliziranih jučer je bilo 332, što je 29 manje nego u petak. Također, oporavljeno iz zdravstvenih ustanova je otpušteno 402 osobe (28 više), a kod kuće njih 307 (66 više) što znači da se ukupno oporavilo 709 osoba.
 
Upozorivši kako je koronavirus još uvijek veliki izazov za sve zemlje i zdravstvene sustave, Beroš je rekao da će u narednom razdoblju poduzeti dodatne mjere pilagodbe zdravstvenog sustava i pružanja uobičajenih zdravstvenih aktivnosti.
 
Najavio je i da će se idući tjedan dati vrlo jasne upute o novom načinu funkcioniranja zdravstvenog sustava – prema pružateljima i korisnicima zdravstvenih usluga.
 
Također je izvijestio da je jutros sletio avion iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme, a nastavak dolazaka, naporima Vlade Republike Hrvatske, očekuje se i idućih dana.
 
Božinović: U mjere popuštanja idemo vrlo oprezno i promišljeno
 
''U mjere popuštanja idemo vrlo oprezno i promišljeno. Primjenjivat će se tako da se neće primijeniti sve i odjednom. Tu se mora čuti mišljenje ministarstava i struke" kazao je.
 
Božinović je rekao kako je činjenica da Hrvatska uspijeva još uvijek držati ovu epidemiološku sliku pod kontrolom.
 
"Od starta imamo dvocifreni broj novooboljelih osoba i činimo sve da linearni rast se održi što je moguće više jer nam to daje mogućnost da se aktivira gospodarstvo. To je interes svih, a bez suradnje građana ne bismo došli u situaciju u kojoj možemo promišljati o mjerama koje će potaknuti određene dijelove gospodarstva'', dodao je.
 
Božinović je istaknuo da su u nedjelju produžene odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, o mjerama prilikom sklapanja braka i odluka o stavljanju u uporabu dječjih igrališta i sportskih igrališta. Te mjere će trajati najranije najranije do 4. svibnja.
 
Uz to, potvrdio je da je iz desetak županija stigao zahtjev za ukidanje e-propusnica.
 
''Postoje neke koje su tražile da se formira nekoliko područja na kojima ne trebaju e-propusnice, a postoji inicijativa Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se spoje i da ne treba propusnica. Nakon konferencije ćemo donositi odluke, ali velik dio predloženog mislim da će stožer usvojiti'', zaključio je.
 
Mikulić: Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju epidemiološke mjere
 
''Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi'', kazao je Mikulić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.
 
Komentirajući zatvaranje zagrebačkog restorana koji se prema mišljenju inspektora nije pridržavao epidemioloških mjera, Mikulić je kazao da je restoran zatvoren zbog iznijetog stola na javnu prometnu površinu.
 
''Minimalni tehnički uvjeti su uvjeti kako i što možete raditi. Osnovni primjer, kad riješimo epidemiju ići ćemo na terase na kavu. Za svaku terasu je propisano koliko može imati stolova i stolica. I ovaj stol mora biti propisan'', pojasnio je.
 
Mikulić je dodao da su od ukupno 35.000 ugostiteljskih objekata utvrđene nepravilnosti u 31 objektu.

Preuzeto: Vlada RH


Pisane vijesti