Stožer: Potvrđeno 40 novozaraženih, situacija i dalje dobra, da bi ugroza trajala kraće moramo se pridržavati mjera

Slika /2020 Slike/HN20200330518372.JPG

U Hrvatskoj je potvrđeno 40 novozaraženih koronavirusom, još je jedna osoba preminula, no epidemiološka situacija u cijelosti je i dalje dobra, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

 
 
U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminuo je muškarac srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.
 
Beroš: Linija je i dalje linearna
 
Dosad je ukupno od koronavirusa umrlo 16 osoba, zaraženo je 1222 ljudi, a izliječeno je 130 osoba, od kojih njih petero u zadnja 24 sata. Testirano je 11.464 uzorka, od čega 617 u protekla 24 sata, rekao je Beroš.
 
Hospitalizirana su 372 oboljela, a 36 ih je na respiratorima, dva manje nego jučer, kazao je ocijenivši da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje dobra.
 
"U ovoj infekciji spašavamo sebe, ali i druge. Rezultati su nam dobri, linija nam je i dalje linearna, no ako želimo da ugroza traje kraće moramo se pridržavati mjera", poručio je građanima.
 
Beroš je iznio podatke o količini zaštitne opreme koju je dobila Zadarska županija, vezano uz opomenu pred otkaz koju je dobio ginekolog Ivica Žuvela nakon što je javno kritizirao kvalitetu zaštitne opreme u Domu zdravlja u Benkovcu.
 
"U zadnjih 14 dana Zadarskoj županiji, odnosno Stožeru civilne zaštite, poslano je 33.000 kirurških maski, 350 FF52 maski, 1400 zaštitnih odjela i 510 naočala. Naravno da može biti problema, ali probleme treba rješavati.

Pitanje nedostatka adekvatne zaštitne opreme trebalo je artikulirati, a ne tražiti preko medija", rekao je Beroš.
 
Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da će zbog velikog broja zahtjeva za izdavanjem e-propusnica ranije izdane propusnice vrijediti do srijede.
 
''Svjesni smo velikog opterećenja pristiglih novih tablica za skupni unos, pa poslodavcima koji iz opravdanih razloga nisu mogli unijeti podatke za izdavanje propusnica nužnom osoblju ponavljamo da će ranije izdane propusnice vrijediti do srijede'', kazao je.
 
Božinović: Lokalni stožeri pripremaju tržnice za otvaranje
 
Do ponedjeljka je izdano 565.221 e-propusnica, a odbijeno njih 16.673. Do ponedjeljka u 11 sati upisano je 100.000 zahtjeva velikih poslodavaca, a sve poslodavce koji imaju potrebu za unosom zahtjeva do 250 zaposlenih pozvao je da to učine samostalno kroz uslugu e-propusnice za poslodavce.
 
Upozorio je da će sustav detektirati osobe koje su unatoč izrečenoj mjeri samoizolacije tražile propusnice za napuštanje mjesta prebivališta te najavio da će se izaći u susret građaima u manjim mjestima, koja nemaju banku, trgovinu ili poštu. Izdat će se dodatne upute njihovim stožerima jer je moguće da nekoliko jedinica lokalne samouprave formira jedan zajednički stožer.
 
Vezano uz moguće otvaranje tržnica, rekao je da lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i otvaranje. "To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjera. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo biti na sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta", rekao je Božinović dodavši da se priprema otvaranje otvorenih, ali ograđenih dijelova tržnica.
 
Na upit novinara, izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića da se još 9. siječnja mogla predvidjeti epidemija ocijenio je politikantstvom.  
 
"Ovo nisu vremena za politiziranje, a mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve od sebe i nije bitna stranka i politička opcija. Sve konstruktivno smo spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobro došlo", odgovorio je Božinović.
 
Zahvalio je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji jer je dala jasne upute vjernicima uoči Uskrsa da izbjegavaju okupljanja. "Nadam se da će te poruke doći do svih svećenika, jer se time širi poruka ljubavi da sačuvamo jedni druge i ostanemo doma", rekao je.
 
Capak: Držimo se dobro, uskoro bi situacija mogla biti povoljna
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je  kako serološki testovi kojima se detektiraju antitijela, koja se ne razvijaju na samom početku bolesti, nisu prioritet, već PCR testovi koji detektiraju genom virusa.
 
Na serološkim testovima se ipak radi, a javnost će biti obaviještena kada budu spremni, dodao je.
 
Upitan za bolje vijesti iz Italije, gdje se smanjuje broj oboljelih,  ocijenio je kako nema razloga za optimizam u vezi ukupne situacije u Europi, posebno navodeći Skandinaviju gdje broj oboljelih raste.
 
"Ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, no mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi ona mogla biti povoljna", kazao je Capak.
 
Božinović je ponovno apelirao na građane da ne dopustite da ih zavara lijepo vrijeme. "Dobili smo dojave da se u nekim trgovačkim centrima okupilo previše ljudi. Vodite računa o tome da se svi pridržavaju mjera epidemiologa", poručio je.
 
Izvor: Hina/Vlada
 


Pisane vijesti