Stožer: Ulazimo u kritično važno razdoblje slijedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu

Slika /2020 Vijesti/HN20200328515834.jpg

U Hrvatskoj su u subotu poslijepodne potvrđena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, ukupno 657, a preminula je i peta žrtva,izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Preminulih je ukupno pet, jer je u Klinici za infektivne bolesti umro bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi, rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Smanjenje porasta broja pozitivnih na koronavirus

U protekla 24 sata broj pozitivnih na koronavirus povećao se za 71 bolesnika što, po ministrovim riječima, predstavlja određeno smanjenje u odnosu na jučerašnji i prekjučerašnji dan, kada smo imali 84, odnosno 91 novozaraženog.

Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više. Imamo 49 oporavljenih bolesnika, što je četiri više u odnosu na jutros.

U samoizolaciji je 20.070 osoba, od toga su 3135 bliski kontakti pozitivnih osoba, a u samoizolaciji su i 542 zdravstvena djelatnika.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kaže da Hrvatska ide prema onome što bilježe i druge zemlje - sve je više oboljelih starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Povišen krvni tlak, koji je imala peta preminula osoba, također je među rizičnim čimbenicima, a kronični bolesnici su izrazito rizični i trebaju se paziti. Markotić kaže da od jutros nema novih bolesnika na respiratoru, no za očekivati je da će ih biti još. 

Iz Stožera su opetovano pozvali građane da unatoč lijepom vremenu ostanu kod kuće jer ulazimo u kritično razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana.

Većina se građana ponaša u skladu s uputama

"Većina se građana ponaša u skladu s uputama. Na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama stanje je dobro, nemamo nekih dojava da se krše epidemiološke mjere i zasad izgleda da je to bila dobro odvagana mjera", kazao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

"Ulazimo u kritično važno razdoblje slijedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe", rekao je.

Policija je prikupila 3290 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je 865 kršenja mjera. Svi oni platit će kazne temeljem rješenja Državnog inspektora, kazao je Božinović.
Sve pravne i fizičke osobe koje se javljaju Stožeru radi pomoći u borbi protiv koronavirusa potrebne informacije o tome mogu pronaći na Vladinoj internet stranici koronavirus.hr. Svima je omogućeno da doniraju financijska sredstva, medicinsku opremu i potrepštine, hranu itd.

Na pitanje krše li mjere protiv širenja koronavirusa pojedini političari koji, primjerice, obilaze ruševna područja Zagreba okruženi desecima savjetnika i novinara, Božinović je poručio kako "cjelodnevni fokus javnosti ne bi trebao biti samo na koronavirusu".

"Imamo stalne konzultacije s epidemiolozima, koji su nam preporučili smanjenje kontakata radi sigurnosti ljudi koji rade u Stožeru i novinara", rekao je Božonović dodavši kako političari trebaju krenuti od sebe i pokazati svojim primjerom kako se treba ponašati.

Izvor: Hina/Vlada 

Stranica