Sudjelovanje Republike Hrvatske na HU PRES Konferenciji na visokoj razini o darivanju i transplantaciji organa

  • Slika /2024 SLIKE/2024.07.11._1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Budimpešta, 11. srpnja 2024.
Pod okriljem Mađarskog predsjedanja Vijećem EU Republici Hrvatskoj i Ministarstvu zdravstva ukazana je iznimna čast sudjelovati na Konferenciji na visokoj razini o darivanju i transplantaciji organa.

Cilj konferencije bio je uključiti ministre zdravstva i kreatore nacionalnih politika zemalja Europske unije kako bi pružili potporu i snažnu predanost daljnjem razvoju i unaprjeđenju donorskih i transplantacijskih programa, te uvođenju takvih programa tamo gdje ne postoje, kao i olakšati razmjenu iskustava i raspraviti različite pristupe povećanju dostupnosti organa te identificirati nove izazove i zajedničke prioritete za postizanje daljnjeg povećanja i razvoja.

Republika Hrvatska imala je priliku prikazati svoje iskustvo i opipljive rezultate koji su postignuti, kao i niz primjera dobre prakse u drugim državama članicama, što će vjerujemo poslužiti kao putokaz za daljnji razvoj i unapređenje ovog područja javnog zdravlja, za dobrobit svih građana EU.
Ispred Ministarstva zdravstva RH u programskom dijelu Konferencije sudjelovala je Martina Anušić Juričić, dr. med., Načelnica sektora za transplantaciju i biomedicinu,  u panelu  „Institucionalni i politički okvir“, te  prim.  Marina Premužić, dr.med., nacionalna transplantacijska koordinatorica, u panelu „Okrugli stol na visokoj razini - donacija i transplantacija organa“.

Ovim putem još  jednom želimo čestitati Mađarskoj što je tijekom svog predsjedanja prepoznala i ponovno naglasila važnost darivanja i transplantacije organa, te zahvaljujemo na toploj dobrodošlici u maniri dobrog domaćina.

Pisane vijesti