Svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća i predstavljanje kampanje Udahni za život

  • Slika /2020 Vijesti/1S9A5786.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 14. siječnja 2020. g. - Danas je održana svečana promocija Hrvatskog nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća, prvog takvoga u Europi.

Program provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskom kućom disanja i Hrvatskim torakalnim društvom Toraks, a tijekom promocije o programu su govorili ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić, voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke, voditelj Torakalne sekcije Europskog radiološkog društva Hans-Ulrich Kaucrzor i voditelj Hrvatskog Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

-Prije tri godine je trebalo imati veliko znanje i vizionarnost , ali mi moramo biti svjesni činjenica da je karcinom problem suvremene civilizacije. Počeli smo raditi na Nacionalnom programu. Krenuli smo s idejom da napravimo nešto u smislu screeninga. Sada će stručnjaci iz radiologije, pulmologije, torakalne kirurgije , odnosno onkolozi učinit sve da što prije otkrijemo rak pluća, da ga u ranoj fazi liječimo i spasimo na godišnjoj razini u Hrvatskoj nekoliko stotina života -  rekao je ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić.

Prezentirani su dijelovi Nacionalnog programa:  informatička platforma dizajnirana za potrebe Nacionalnog programa, te umjetna inteligencija na području radiološke dijagnostike.
- Prije dva tjedna je završen program nabavljanja  prvog  CT uređaja ultra niske doze zračenja koji je smješten na lokaciji KBC-a Zagreb, u bolnici Jordanovac, ali program će se osim u Zagrebu provoditi  u još 11 gradova diljem Hrvatske, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Puli, Zadru, Varaždinu, Virovitici, Opatiji te u općini Krapinske toplice. Osobe kod kojih postoji sumnja na rak pluća bit će upućene na daljnju obradu u jedan od 6 centara za daljnju specijalističku pulmološku obradu i liječenje. U navedenim centrima rade vodeći hrvatski pulmolozi, klinički radiolozi, torakalni kirurzi te patolozi i citolozi, a sve kako bi se osobama kod kojih postoji sumnja na karcinom pluća mogla pružiti najbolja moguća skrb – rekao je akademik Miroslav Samaržija.

O važnosti screeninga govorila je voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke.

- CT niske doze zračenja uz rano otkrivanje raka pluća, može također registrirati i srčane bolesti u ranoj fazi, koje su također veliki problem, ali  i druge bolesti, bolesti prsa, bolesti abdomena. Može se dobiti mnogo informacija iz jednoga pregleda – rekla je voditeljica screening programa u New Yorku Claudia Henschke.

- Vrlo smo entuzijastični što se tiče programa koji je počeo prije tri godine, a vi ste prva nacija koja je počela Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Važno je vjerovati  da se ovim programom može smanjiti smrtnost za 20 posto, naročito kod žena i na vama je velika odgovornost jer će sve europske zemlje s velikom pozornošću sada promatrati Hrvatsku – kazao je voditelj Torakalne sekcije Europskog radiološkog društva Hans-Ulrich Kaucrzor.

Predstavljena je i kampanja Udahni za život koja prati Nacionalni program. Prikazani su promotivni spotovi u kojima sudjeluju brojne osobe iz javnog života, a neke od njih su svjedočile svojim iskustvom sa zloćudnoj bolesti  kako bi ukazale na važnost rane prevencije.
 

Stranica