Svečano otvoren Twinning projekt za krv, tkiva i stanice

Slika arhiva/images/novosti/novosti/svecano_otvoren_twinning_projekt_za_krv_tkiva_i_stanice/119227-2-cro-HR/svecano_otvoren_twinning_projekt_za_krv_tkiva_i_stanice.jpg

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Ti medicinski pripravci ljudskog podrijetla omogućuju ostvarivanje zdravstvenih usluga za hrvatske pacijente u širokom opsegu - od transfuzijskog liječenja krvnim pripravcima, presađivanja rožnica, matičnih stanica, srčanih zalistaka i drugih tkiva pa sve do medicinski pomognute oplodnje. Njihovo korištenje u Europskoj uniji (EU) regulirano je skupinom propisa u kojima je istaknuta potreba za brojnim mjerama sigurnosti i kvalitete i čije je provođenje nužno pri njihovom darivanju, prikupljanju, testiranju, obradi i raspodjeli.

Projekt podržava Ministarstvo zdravlja s ciljem razvijanja svoje uloge nadležnog tijela za spomenuto područje, usklađivanja rada sa zahtjevima EU te izgradnje organizacijskih modela izvrsnosti na temelju iskustva drugih država članica.

Partner na projektu je Kraljevina Španjolska, država članica EU s posebnim uspjehom na navedenim poljima, a projektom upravlja Banka krvi i tkiva Bolnice Germans Trias i Pujol iz Španjolske.

Ciljna skupina su svi stručnjaci iz područja zdravstva koji aktivno sudjeluju u darivanju, prikupljanju i testiranju krvi, tkiva i stanica, preradi krvi te obradi tkiva i stanica ljudskog porijekla, za ljudsku primjenu.



Pisane vijesti | Projekti i programi