Svjetski dan borbe protiv malarije – 25. travanj

ZAGREB, 25.travnja - Ove se godine Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava uz slogan „Održavajte napredak, spašavajte živote - investirajte u borbu protiv malarije“, a prema planu Svjetske zdravstvene organizacije bolest bi do 2015. godine trebala dostići nultu stopu smrtnosti. 

Premda je kod nas iskorijenjena još šezdesetih godina prošlog stoljeća, ova je bolest i danas veliki zdravstveni problem u svijetu. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od malarije godišnje oboli oko 216 milijuna osoba, a od posljedica bolesti umre oko 655 000 ljudi. Pogođena su najsiromašnija područja tropskih zemalja, posebice područja u Africi i Aziji.

Malarija je zarazna bolest čiji je uzročnik parazit Plasmodij, a na čovjeka se prenosi ubodom komarca. Parazit se razmnožava u jetri, zatim inficira crvene krvne stanice, a oboljeli, ako se ne liječe, mogu razviti ozbiljne komplikacije i umrijeti.

U Zavodima za javno zdravstvo se za građane koji zbog posla ili turizma putuju u rizična područja provodi savjetovanje o općim mjerama zaštite i daju se preventivni lijekovi protiv malarije



Vijesti iz medija