Svjetski dan hemofilije – 17. travnja

ZAGREB, 17. travnja - U povodu Svjetskog dana hemofilije 17. travnja Društvo hemofiličara Hrvatske organizira u subotu 21. travnja druženje na Jarunskom jezeru a tim povodom u srijedu 18. travnja, bit će primljeni u Ministarstvu zdravlja.

Od ovog rijetkog i teškog poremećaja zgrušavanja krvi u svijetu boluje 400 tisuća ljudi, dok u našoj zemlji bilježimo 732 oboljela. Zanimljivo je da obolijevaju gotovo isključivo muškarci, dok su žene samo tzv. konduktori, odnosno prijenosnice bolesti na svoje muške potomke.

Prema riječima Tomislava Raguža, predsjednika Društva hemofiličara Hrvatske najveći problem oboljelima predstavljaju izrazito skupi lijekovi koji se koriste tijekom bolničkog liječenja izvan hematološkog odjela, kada oboljeli trebaju uz  terapiju za neku bolest primiti i dodatnu za zgrušavanje krvi.

Kako je riječ o izrazito skupim lijekovima, bolnički odjeli teško podnose taj izvanredni trošak, kaže Raguž.

Inače, hemofilija je bolest poznata od davnina, a nekoć davno zvala se kraljevska bolest jer je više od stotinu godina bila prisutna u engleskoj kraljevskoj obitelji te se proširila u nekoliko europskih kraljevskih kuća.



Vijesti iz medija