Svjetski dan mentalnog zdravlja

Slika /2023 OBJAVE/Svjetski dan mentalnog zdravlja_JPG.jpg

Ministar Beroš: Ispunjavamo još jedno obećanje pacijentima i građanima pokretanjem Programa osnaživanja mentalnog zdravlja u domovima zdravlja

 „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo. Ove godine je to slogan Svjetskog dana mentalnog zdravlja, ali i naša nit vodilja Programa osnaživanja mentalnog zdravlja kojeg upravo pokrećemo na današnji dan u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije. Uskoro će se otvoriti vrata posebnih psiholoških savjetovališta i u drugim dijelovima Hrvatske, u Domovima zdravlja Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije, Domu zdravlja Zagreb Zapad i Domu zdravlja Čakovec, a zatim u cijeloj Hrvatskoj. Prvi korak je najteže učiniti. Danas, mi činimo taj korak lakšim za naše pacijente koji će podršku stručnjaka dobiti bez uputnice u svojoj zajednici – Domu zdravlja kao nositelju postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje u kojima će se pružati sveobuhvatna skrb stanovništvu, kao i putem mobilnih timova“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja.
 
Tako već danas psihološki timovi u Domu zdravlja Zagreb Istok i Domu zdravlja Splitsko – dalmatinske županije počinju s radom okupljajući kliničke psihologe, psihologe i medicinske sestre kako bi pružili zdravstvenu skrb građanima koji osjećaju mentalne poteškoće. Termin u zagrebačkom Domu zdravlja za mlade i djecu mogu se ugovoriti putem telefonskog broja 01 6468 333 ili e-mail adrese: info@czm.hr, a za termin u splitskom Domu zdravlja sve dobne skupine mogu nazvati broj 021 386 915 ili 021 640 082 te uputiti e-mail na adresu: mentalno.zdravlje.split@dz-sdz.hr.
 
„Ovo nije samo novi projekt, već izraz predanosti ove Vlade i zdravstvene administracije da osiguramo veću dostupnost zdravstvenih usluga, poboljšavamo kvalitetu života onih koji se suočavaju s teškoćama, smanjujemo stigmu u traženju pomoći i smanjujemo potrebe za liječenjem na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite. Kada uspijemo osigurati podršku na vrijeme, to znači manje patnje za osobu, bolje ishode liječenja, manji rizik za stacionarno liječenje, a i bolje ishode za obitelj i zajednicu“, objasnio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. dodajući da će se u suradnji sa stručnjacima i pacijentima kroz evaluaciju proširiti ovakvi psihološki timovi u domovima zdravlja širom Hrvatske.
 
Program osnaživanja mentalnog zdravlja dio je posebne reformske mjere osnivanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja i mobilnih timova koji će se uspostaviti donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe koja se planira donijeti do kraja godine. Postojeći interes većine županija za uključivanjem u dispanzere i mobilne timove već sada pokazuje preduvjete za uspješno provođenje spomenute reformske mjere.
 
 „Činimo značajan iskorak u očuvanju zdravlja naših pacijenata. Zahvaljujući snažnom partnerstvu i financijskoj podršci HZZO-a, vraćamo psihologe u domove zdravlja nakon trideset godina! Time iznova stavljamo pacijenta u fokus, činimo oštar zaokret prema prevenciji i boljim ishodima liječenja. To je smjer pokrenute reforme zdravstva. To je smjer zdravstvene politike ove Vlade. To je put prema osnaživanju primarne zdravstvene zaštite i unaprjeđenju zdravlja naših građana. Stoga, hvala svima koji su omogućili da se pokrene ovaj Program. Hvala Hrvatskoj psihološkoj komori na podršci, kao i svim stručnjacima, liječnicima i medicinskim sestrama i psiholozima koji će raditi na terenu“, zaključio je ministar Beroš.
 

Pisane vijesti