Svjetski dan multiple skleroze

Slika /2020 Slike/FAH-Hc042433.jpg

27. svibnja 2020. - Svjetski dan multiple skleroze obilježava se tradicionalno i ove godine kroz kampanju 'Ja sam više od MS-a' kojom se tijekom svibnja želi podignuti svijest javnosti o toj bolesti.

Od MS-a u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 osoba, a riječ je o kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, koja može zahvatiti i mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće između 18. i 50. godine života, nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka.

Ovogodišnja tema je međusobna povezanost osoba oboljelih od MS-a, važnost podrške obitelji, prijatelja i poslodavaca te bolje edukacije u vrijeme pandemije koronavirusa, priopćio je u četvrtak Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

Tijekom svibnja Savez putem društvenih mreža i svoje internetske stranice informira javnost o izazovima socijalnih barijera i stigme zbog kojih se ljudi s MS-om mogu osjećati usamljeno i izolirano, potiče osobe s MS-om na povezivanje s drugim osobama i razmjenu iskustava, educira o mogućnostima liječenja i rehabilitacije te slavi brigu o svom zdravlju, ističe se u priopćenju.

U sklopu ovogodišnjih aktivnosti provedena je i online anketa u kojoj je sudjelovalo 524 oboljelih s ciljem boljeg razumijevanja kako pandemija koronavirusa utječe na oboljele.

Istraživanje je pokazalo kako je kod više od polovice ispitanika pandemija utjecala na neki od oblika liječenja multiple skleroze, bilo da se radi o nedostupnosti neurologa, nedostupnosti lijekova koji usporavaju tijek bolesti ili simptomatske terapije, te da je  značajno  utjecala  i na svakodnevni život oboljelih.

Rezultati ankete pokazali su također da kod čak 36 posto ispitanika bolest je napredovala znatno od postavljanja dijagnoze, kao i da napredovanje bolesti utječe na gotovo sva područja života a ponajviše na odnose na radnom mjestu (kod 194 ispitanika).

Osim toga, istraživanje je pokazalo kako većina oboljelih (čak 55 posto) još uvijek nailazi na nerazumijevanje okoline za bolest, kao i da većina oboljelih od MS-a smatra da vlastiti pozitivan stav pomaže u nošenju s napredovanjem bolesti.

U sklopu ovogodišnje kampanje snimljena su četiri webinara za oboljele od multiple skleroze u svrhu edukacije, na kojima stručni suradnici Saveza daju preporuke  za bolji život s MS-om, priopćio je Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

Izvor: Hina

Pisane vijesti