Svjetski dan oralnog zdravlja 2021.

Slika /2020 Slike/SDOZ_2021.jpeg
Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day; WOHD) se svake godine obilježava 20. ožujka kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.
Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli bolesti usne šupljine usmjeravaju pažnju javnosti, ali i stručnjaka za oralno zdravlje te kreatora zdravstvene politike koji imaju svaki svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.
Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom „Budi ponosan na svoj osmijeh“, kojim se želi motivirati ljude da cijene i vode brigu o svojim ustima te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.
S obzirom da je epidemija bolesti COVID-19 promijenila način društvenog života, svatko podršku i obilježavanje WOHD može učiniti od kuće, pridonoseći na taj način globalnom pokretu, dijeleći svoje slike na Ponosnom zidu usta (Mouth Proud Wall).
Celebrate #WorldOralHealthDay this 20 March and be part of the global movement #MouthProud #WOHD21
Na Svjetski dan oralnog zdravlja ne želi se samo „Potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje“ na osobnoj razini, već se potiču i stručnjaci kao ključne osobe u edukaciji pacijenata o osobnoj zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod za pacijenta.
Dobro oralno zdravlje za dulji i zdraviji život govori o tome koliko je briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tijekom cijeloga života.
Na tom tragu, Hrvatska kroz preventivne aktivnosti i nacionalne programe ulaže značajne napore u zaštiti oralnog zdravlja već od najranije dobi, posebno kroz program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama za koji je dobila i priznanje Svjetske udruge dentalne medicine (FDI).
„Čestitamo svima Svjetski dan oralnog zdravlja, budimo ponosni na svoj osmijeh, cijenimo ga i pazimo te uživajmo u zdravlju usne šupljine.“, Dr.sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva

Pisane vijesti