U KBC-u Sestre milosrdnice obnavlja se šest zgrada oštećenih u potresu

  • Slika /2023 slike/044_PRESS KBCSM_.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U KBC-u Sestre milosrdnice u punom je jeku poslijepotresna obnova. Iz temelja se obnavlja šest zgrada, no unatoč tome bolnica je, prvi put nakon koronakrize, ostvarila broj pregleda i zahvata iznad limita, istaknuo je ravnatelj Davor Vagić nakon obilaska objekata u obnovi.

Objekte u obnovi, uz ravnatelja Vagića i predstavnike medija, obišli su ministar zdravstva Vili Beroš te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.
U cjelovitoj i konstrukcijskoj obnovi je Upravna zgrada KBC-a, zgrada Interne, Kliničkog zavoda za kemiju i endokrinologiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti te Klinike za kirurgiju. Plan je da Upravna zgrada bude cjelovito obnovljena za 12 mjeseci, a ostale zgrade do kraja iduće godine.
KBC Sestre milosrdnice na lokaciji je u Vinogradskoj od 1894. godine, a dio zgrada oštećen je i u zagrebačkom i u petrinjskom potresu.
''Zahvaljujući pomoći Vlade i europskih fondova, provodi se rekonstrukcija oštećenih zgrada, a sredstva su namaknuta dijelom iz Fonda solidarnosti, dijelom iz NPOO-a i dijelom iz državnog proračuna'', rekao je Vagić. 
Unatoč radovima, istaknuo je, bolnica i dalje pruža zdravstvene usluge u opsegu koji je možda veći nego prije.
 "U prva tri mjeseca ove godine realizacija bolnice bila je iznad limita, prvi put nakon početka koronakrize", istaknuo je Vagić.

Povijesna protupotresna obnova

Ministar Beroš  rekao je da je u tijeku "povijesna protupotresna obnova" koja je daleko kompleksnija od obične obnove.
"Ovo je veliki infrastrukturni zahvat, šest zgrada se iz temelja obnavlja. Projekt je ukupne vrijednosti 73 milijuna eura, od toga je iz Fonda solidarnosti 23 milijuna eura", rekao je Beroš posebno istaknuvši da je bolnica zadržala svoju funkciju te da kroz nju dnevno prođe oko 3200 pacijenata.
U Vinogradskoj je omogućen cjelodnevni rad bolnice, u dvije smjene, a ministar je rekao kako bi to mogao biti model za rad drugih bolnica i rješavanje problema listi čekanja.
Za cjelokupnu obnovu nakon potresa, rekao je Beroš, Vlada je osigurala milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnosti, milijardu i 200 milijuna eura iz NPOO-a, što će se dopuniti sredstvima iz državnog proračuna od oko milijardu eura.
"Ugovorili smo 1325 projekata, ukupne vrijednosti 3 milijarde i 400 milijuna eura. Sredstva iz Fonda solidarnosti moramo iskoristiti do kraja lipnja",  rekao je ministar Bačič te istaknuo da sa sigurnošću može tvrditi da će se do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva.
Fond solidarnosti, pojasnio je, isključivo je namijenjen za konstrukcijsku obnovu i obnovu nakon potresa zgrada javne namjene, javne komunalne i prometne infrastrukture.
"Sve što je započeto i oslonjeno na Fond solidarnosti bit će i dovršeno. Preostali dio konstrukcijske obnove financirat će se iz državnog proračuna, a cjelovita obnova financirat će se iz NPOO-a", rekao je Bačić.
Izvođači radova u KBC-u Sestre milosrdnice su turske tvrtke Akfen i Dost, te je u obilasku radova sudjelovao i turski veleposlanik u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran. 

Izvor: Hina/Vlada 
 
 

Pisane vijesti