U KBC-u Zagreb svečano predstavljen najnoviji Gama-nož

  • Slika /2018 Vijesti/preview naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 7. svibnja 2019. - KBC Zagreb u utorak je svečano predstavio novi radioneurokirurški uređaj Gama nož Icon, vrijedan 45 milijuna kuna i nabavljen pomoću bespovratnih sredstava EU fondova, čime je napravljen ogroman tehnološki iskorak u radiokirurškom liječenju u ovom dijelu Europe. 

Veliku razliku u dosadašnjem načinu liječenja čini upravo ovaj uređaj. Ovaj “nevidljivi nož” brzo i bezbolno liječi patološke procese u mozgu visokom dozom precizno usmjerenog zračenja koje ne oštećuje zdravo tkivo. Koristi se za liječenje dobroćudnih i metastatskih tumora u mozgu, a najbliži takav uređaj nalazi se u Beču i sjevernoj Italiji, a prema istoku tek u Moskvi.

"Godišnje smo radili do 380 postupaka gama nožem,  a s ovim uređajem ćemo vjerojatno dosegnuti broj od 700-injak postupaka na godinu", istaknuo je na svečanosti Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb,  gdje se s gama nožem 'operira' od 2004. godine. 

 Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je pak da je s aspekta radiokirurgije nabavljen jedan od najboljih gama noževa, najnovije generacije Icon, a s pripadajućom magnetskom rezonancijom koštao je oko 45 milijuna kuna.

Liječenje hrvatskih građana ovim nožem pokriva HZZO, a zemlje u okruženju koje šalju svoje pacijente plaćaju punu cijenu liječenja. "Procjenjujemo da će nam se uređaj vrlo brzo isplatiti. Imamo puno pacijenata i ugovore s odgovarajućim zdravstvenim osiguranjima BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova koja za ovu uslugu KBC-u Zagreb plaćaju punu komercijalnu cijenu", rekao je ravnatelj KBC-a.
Ističe kako liste čekanja u KBC-u Zagreb za ovaj postupak praktički ne postoje, a po potrebi radi se u dvije smjene, ponekad i po noći.
U nabavi novog uređaja pomogla su ministarstva zdravstva i EU fondova, čiji su ministri Milan Kujundžić i Gabrijela Žalac na svečanosti istaknuli zadovoljstvo zbog ovog "ogromnog tehnološkog iskoraka u hravtskom zdravstvu zahvaljujući Eu fondovima".

"Ovo je veliki dobitak za hrvatsku medicinu, tim više što u ovom dijelu Europe Hrvatska prednjači u neuroradioterapiji", rekao je ministar Kujundžić. 

 Zahvaljujući EU fondovima, hrvatskim građanima, oboljelima od malignih bolesti, bit će  dostupan tretman najsuvremenijim Gama nožem, a  velika je mogućnost da ovakav uređaj bude pozicioniran za cijelu regiju jugoistoka  Europe u smislu pružanja usluga i drugim državljanima, istaknula je ministrica Žalac.

Stranica