U Ministarstvu zdravstva održani sastanci na temu mogućnosti financiranja projekata zdravstvenog turizma

  • Slika /2018 Sanitarna/glavna slika 1_ 19.11.2018..JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministra Dr. Mate Car, PhD, održao je drugi sastanak  sa županima, zamjenicima župana te njihovim predstavnicima na temu potencijalnih financijskih izvora i mogućnosti financiranja projekata zdravstvenog turizma.
 

Također su na sastanku sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, državni tajnik gosp. Velimir Žunac , pomoćnica ministrice gđa. Ana Odak, te načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata gđa. Marija Rajaković, koji su prisutne upoznali s trenutnim mogućnostima financiranja projekata zdravstvenog turizma i planovima za programsko razdoblje 2021. – 2027.  uz navođenje  potencijalnih „post 2020“ izvora financiranja za ulaganja u zdravstveni turizam.
Nakon sastanka sa županima,  održan je sastanak s ravnateljima specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta i svim zainteresiranim dionicima razvoja zdravstvenog turizma, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore - Zajednice zdravstvenog turizma, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, te privatnim poduzetnicima koji  participiraju u bilo kojem od oblika zdravstvenog turizma. Sudionicima sastanka predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU održali su prezentaciju Zdravstveni turizam s posebnim naglaskom na ulaganja u zdravstveni turizam iz EU fondova 2014. – 2020. u EU i Hrvatskoj s primjerima ulaganja u zdravstveni turizam iz EU fondova u razdoblju 2007. – 2013. Predstavljena je mogućnost financiranja projekata iz zdravstvenog sektora putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru tzv. Junckerovog plana. Također su prezentirani politički ciljevi post 2020 Kohezijske politike sukladno nacrtu EU regulative i mogućnosti financiranja zdravstvenog turizma u programskom razdoblju 2021. – 2027. Odluka o ulaganju u ovo područje biti će definirana u okviru izrade Nacionalne razvojne strategije, tj. putem prepoznavanja relativne važnosti zdravstvenog u odnosu na druga prioritetna područja ulaganja.
 

Pisane vijesti