Zadarska županija uspješno okončala EU projekt

  • Slika /2019 Slike/1.jpg
  • Slika
  • Slika

Zadarska županija – „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“.

Zadarska županija je uspješno okončala EU projekt pod nazivom: „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.640.276,45 HRK iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“.

Provedba ovog projekta je trajala od 10. travnja 2017. godine do 10. travnja 2019. godine dok je završno izvješće o provedbi projekta odobreno u kolovozu 2019. godine.

Projektom je putem nabave medicinske i dijagnostičko-terapijske opreme te manjih infrastrukturnih zahvata osigurano kvalitetnije pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama domova zdravlja i koncesionara primarne zdravstvene zaštite na otocima zadarskog akvatorija (Vir, Ist, Pašman, Molat, Dugi otok i Pag) čime je osigurano smanjenje broja upućivanja na više razine zdravstvene zaštite u tim područjima za najmanje 5%.

Među nabavljenom opremom se nalazi oprema za ginekologiju (ultrazvuk s vaginalnom i konveksnom sondom, spirometar, EKG, ginekološki stol za preglede) i dentalnu medicinu (stomatološka stolica s nasadnim instrumentima). Manji infrastrukturni zahvati su izvedeni u ordinaciji doma zdravlja Zadarske županije u Povljani na otoku Pagu te u Žmanu na Dugom otoku.  

Projektom je osigurano provođenje tzv. horizontalnih politika EU kojima se između ostaloga omogućava i pristup osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Ovim projektom se doprinosi ciljevima Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“ i Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje od 2012.-2020. godine kroz smanjenje broja uputnica pružatelja primarne zdravstvene skrbi u bolnice u depriviranim/izoliranim područjima.
 
 
 

Stranica