Bilateralni odnosi

U Ministarstvu zdravstva 25. rujna 2017. godine održan je sastanak s državnim tajnikom Ministarstva zdravstva Bugarske na temu razmjene iskustava o predsjedanju Vijećem EU
Izaslanstvo  Republike Bugarske predvođeno državnim tajnikom Miroslavom Nenkovim, veleposlanicom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Tanyom Dimitrovom i atašeom za zdravstvo Republike Bugarske Zlatimirom Dobrevom posjetilo je Ministarstvo zdravstva s ciljem razmjene informacija i iskustava po pitanju kandidature za domaćinstvo Europske agencije za lijekove i nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU.
Finski stručnjaci najavili pripreme za predsjedanje trija Vijećem EU 2019-2020
U utorak, 31. listopada 2017. godine, Ministarstvo zdravstva su posjetili finski stručnjaci sa željom razmjene podrške i pripreme za predsjedanje Vijećem EU. Ispred finskog ministarstva zdravstva na sastanku su sudjelovali voditelj delegacije g. Veli-Mikko Niemi, savjetnica u finskom ministarstvu zdravstva Ulla Närhi i koordinatorica u Veleposlanstvu Finske u Zagrebu Laura Stojić, a sastanak je vodio državni tajnik prim. Željko Plazonić. U fokusu razgovora bila je te politika lijekova i uspostavljanje kontakta vezano uz predsjedanje trija Rumunjska-Finska–Hrvatska Vijećem EU 2019. – 2020. godine. 
U svjetlu nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU finska delegacija je istaknula kako su prioriteti za predsjedanje tek okvirno postavljeni, a za konačni odabir čeka se doprinos Vlade i samog trija. Obje strane su se složile kako će biti potrebno uzeti u obzir i novi sastav Europske komisije nakon izbora za Europski parlament 2019. godine. Kako bi pripreme za predsjedanje Vijećem EU bile što kvalitetnije, na sastanku je dogovorena razmjena iskustava u formi studijskog posjeta, odnosno posjeta hrvatskih stručnjaka finskom ministarstvu.
Veleposlanik Kosova u posjetu ministru Kujundžiću
U petak, 3. studenog 2017. godine, Ministarstvo zdravstva je posjetilo izaslanstvo Republike Kosovo. Kosovski veleposlanik g. Gezim Kasapolli susreo se s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem povodom stupanja na dužnost veleposlanika i s cilju poticanja daljnjeg razvoja suradnje između dvije države u području zdravstva.
Ministar Kujundžić istaknuo je izvanrednu suradnju dviju država, ali i činjenicu kako još postoji prostora za njeno širenje i unaprjeđenje.  Od strane predstavnika Kosova upućen je poziv za posjet Republici Kosovo, a ministar Kujundžić je naglasio kako su vrata uvijek širom otvorena u Hrvatskoj.  Glavna tema sastanka bili su prioriteti Kosova u području zdravstva, gdje je izražena želja za produbljivanjem suradnje s Hrvatskom te razmjenom iskustva, znanja i dobre prakse.
Korea-Croatia Healthcare Forum 2017
U Zagrebu je 8. studenog 2017. godine u Hotelu Sheraton održan Korea-Croatia Healthcare Forum 2017. Forum je organiziralo Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i blagostanja Republike Koreje, Korejskog instituta za razvoj zdravstvene industrije (KHIDI) i Korejskog poslovnog centra Zagreb (KOTRA).
Cilj Foruma je razvoj suradnje između Republike Koreje i Hrvatske te promocija suradnje korejskih i hrvatskih tvrtki u segmentu zdravstva. Također predstavlja značajnu priliku za umrežavanje i ostvarivanje kontakta s različitim dionicima i stručnjacima u ovom dijelu poslovanja.  Ministar Kujundžić je na Forumu uz uvodnu riječ, održao i prezentaciju pregleda hrvatskog zdravstvenog sustava i najvažnijih aktivnosti, a u kasnijoj raspravi sudjelovala je i pomoćnica ministra prim. Vera Katalinić-Janković. Na Forumu su sudjelovali brojni stručnjaci iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), farmaceutske industrije, bolničkog sektora i mnogi drugi.
Sastanak s korejskim izaslanstvom
Ministar Kujundžić sa suradnicima je 9. studenoga 2107. godine održao sastanak s  predstavnicima korejskog izaslanstva  koje  su predvodili veleposlanik Republike Koreje u Zagrebu g. Park Won-om i  direktorica Odjela za globalno zdravstvo (Global Health Care Division) korejskog Ministarstva zdravstva Kim Hyunsook.
Gđa. Kim Hyunsook je istaknula kako će u studenom 2017. godine u Seulu biti održana konferencija na temu zdravstva „Medical Korea“ na koju je su pozvani i predstavnici hrvatskog Ministarstvo zdravstva.  Podsjetila je kako Republika Koreja od svibnja ove godine ima novu Vladu koja je znatno liberalizirala opću atmosferu u društvu u odnosu na posljednjih deset godina. Novoj Vladi je zdravstvo među najvažnijim prioritetima, osobito u smislu troškova i cijena, a sustav zdravstvenog osiguranja jednim se dijelom oslanja i na dodatnu financijsku participaciju građana. Jedna od važnih tema koju je istaknula korejska strana odnosi se na problematiku vezanu uz Alzheimerovu bolest, gdje su zatražili razmjenu iskustva s Hrvatskom. Također je naglašeno kako se korejski Zavod za razvoj zdravstvene industrije u velikoj mjeri fokusira i na zdravstveni turizam.
Protokol o suradnji u području transplantacijske medicine između Hrvatske i Bosne i Hercegovine
U Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske 20. prosinca 2017. godine potpisan je  Protokol o suradnji između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine. Ispred Republike Hrvatske protokol je potpisao ministar zdravstva Milan Kujundžić, a ispred Federalnog Ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. Ovim protokolom  omogućit će se suradnja dviju zemalja u području transplantacijske medicine na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana. Suradnja iz ovog Protokola obuhvaća poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa FBiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od strane RH.
Potpisan je i ugovor između Ministarstva zdravstva i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar o načinu utroška sredstava slijedom odluke Vlade o dodjeli sredstava za poticaj za zdravstvo u Bosni i Hercegovini. Ugovor je ispred mostarske bolnice potpisao ravnatelj prof. dr. sc. Ante Kvesić.
Hrvatska je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine te, zahvaljujući postignutoj stopi od 40 darivatelja na milijun stanovnika, građani Republike Hrvatske imaju najveću dostupnost organa za presađivanje i najkraće vrijeme čekanja na metodu liječenja presađivanjem organa. Budući da je Hrvatska od 2007. godine članica Eurotransplanta, neprofitne međunarodne organizacije za dodjelu organa, darovani organi za presađivanje dodjeljuju se primateljima na listi čekanja sukladno dogovorno utvrđenim, medicinskim i drugim kriterijima, definiranim Priručnikom Eurotransplanta.
Cilj sklapanja ovog Protokola je promicanje primjene najviših etičkih načela i stručnih standarda te suvremenih organizacijskih, pravnih i drugih rješenja u području darivanja i presađivanja ljudskih organa. Suradnja se temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske (Eurotransplanta). Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u RH posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta. Time će se ostvariti obostrana dobrobit, budući da će se omogućiti transplantacija visoko urgentnih primatelja iz FBiH u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primatelje pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta.