Obavijesti

Svjetski dan šećerne bolesti
Deset godina Udruge volontera u palijativnoj skrbi
Svjetski dan AIDS-a
Deset godina Udruge volontera u palijativnoj skrbi
Dana 24. studenog 2019. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je proslava povodom deset godina rada udruge La Verna koja okuplja volontere u palijativnoj skrbi. Na proslavi je sudjelovala i predstavnica Ministarstva zdravstva dr. Sanja Predavec te u ime ministra zdravstva  čestitala  na uspješnom i prepoznatom 10-godišnjem radu volontera s palijativnim bolesnicima, kao i na dobivenoj nagradi volonterskog Oskara 2018. predsjednici udruge La Verna gospođi  Blaženki Eror Matić i nagradi za najbolji program u palijativnoj skrbi u 2018. godini, dodijeljen Udruzi od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Uspostava sustava palijativne skrbi, uz jačanje interdisciplinarne suradnje, od velike je važnosti za Republiku Hrvatsku. Njezina važnost prepoznata je u Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva Republike Hrvatske 2012.-2020. godine, kao i u Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017-2020. godine, koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske 18. listopada 2017. godine.

Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu te svojim djelokrugom obuhvaća bolesnika, obitelj i zajednicu. Članove palijativnog tima čine zdravstveni i nezdravstveni profesionalni članovi tima, a uz njih važno mjesto ima i duhovnik i volonter.

Zajednički cilj je poboljšati kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječivih, uznapredovalih bolesti kroz suzbijanje boli i drugih simptoma te rješavanje socijalnih, psiholoških i duhovnih problema.

Volonteri imaju nezaobilazno i važno mjesto u skrbi za umirućeg i doprinose kvaliteti života oboljelih i njihovih obitelji. Unose smirenje, daju sigurnost, pružaju razumijevanje u patnji i olakšavaju teške trenutke s kojima se suočavaju palijativni bolesnici i njihove obitelji.
 
Hrvatska transplantacijska škola, 10.-13. listopada 2019.
Europski dan darivanja i presađivanja organa, 12. listopada 2019.
Pozivamo voditelje jedinica intenzivne medicine, bolničke transplantacijske koordinatore, kao i sve djelatnike koji sudjeluju u donorskom programu da se priključe stručnom programu Vijeća Europe u sklopu obilježavanja Europskog dana darivanja i presađivanja organa 12. listopada. Program i registracija za sudjelovanje na stručnoj konferenciji dostupni su na sljedećoj poveznici: https://www.edqm.eu/en/events/eodd-conference-live-broadcast-12-october-2019
 
Upute za osnivanje ili proširenje djelatnosti zdravstvene ustanove za obavljanje djelatnosti zdravstvenog turizma
Upute za osnivanje ili proširenje djelatnosti trgovačkog društva za obavljanje djelatnosti zdravstvenog turizma
Obilježavanje 31. obljetnice transplantacije srca, 12. listopada 2019.
Humanitarna utrka "Mliječna staza"
U Zagrebu je održana humanitarna utrka Mliječna staza 2019. u organizaciji UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku, čiji je pokrovitelj grad Zagreb i Ministarstvo zdravstva.
Sredstva prikupljena na Mliječnoj stazi uložit će se u edukaciju zdravstvenog osoblja te za nabavu potrebne opreme za rodilišta, koje se odnosi na opremu za olakšavanje porođaja poput stolčića, bežičnog CTG uređaja, TENS uređaja za ublažavanje bolova, ginekološke stolove koji se mogu prilagoditi i majkama s invaliditetom, posebne krevetiće za novorođenčad koji će majkama koje su rodile carskim rezom olakšati brigu za  novorođeno dijete, fototerapijske dekice, jastuke za dojenje, fotelje za kontakt koža na kožu te drugu opremu.
Ministarstvo  zdravstva u suradnji s UNICEF-ovim Uredom za Hrvatsku od 2006. godine provodi program Rodilišta - prijatelji djece.
Program je primarno orijentiran prema rodilištima i ostvarenju kriterija „Deset koraka prema uspješnom dojenju“, a sastavni je dio Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018. - 2020. godine.
Programom Rodilište - prijatelj djece unaprjeđena je ukupna kvaliteta skrbi o majci i djetetu u rodilištima, a posebno se ističe povećan broj dojene djece i humanizacija boravka majke i djeteta od početka života. U tijeku je i provedba reocjena rodilišta, prema planu Nacionalnog ocjenjivačkog tima Ministarstva zdravstva, kao i proširenje programa na odjele u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege.
U završnoj fazi su i pripreme za početak rada Banke humanog mlijeka u rodilištu u Petrovom kojom će se učiniti dostupnije majčino mlijeko novorođenoj djeci, s posebnim naglaskom na nedonošćad. 
Vjerujemo da ćemo nabavom navedene opreme i provedbom dodatne edukacije stručnog osoblja u rodilištima dodatno doprinijeti unaprjeđenju kvalitete skrbi za majku i dijete u rodilištu te pružiti potrebnu podršku novorođenčetu, majci i cijeloj obitelji.
Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji - Zaključak Vlade
Kujundžić: Za dugove veledrogerijama treba tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak, u povodu najave Koordinacije veledrogerija da će zbog dugova bolnica započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova, da je veledrogerijama prije mjesec dana isplaćeno 200 milijuna kuna, te da se za taj problem moraju tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja.

"Svatko ima pravo tražiti ono što mu se duguje, a onaj tko duguje podmiriti potraživanja. I dalje ćemo razgovarati kako bismo došli do rješenja", izjavio je Kujundžić Hini nakon što su predstavnici veledrogerija upozorili da će zbog duga koji je dosegao 2,6 milijardi kuna početi selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda, a neke veledrogerije će tužiti bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, čija su dugovanja i preko tisuću dana.

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Drago Prgomet poručio je istovremeno kako hrvatske bolnice nikada nisu ostale bez lijekova, pa neće ostati ni sada.

"Hrvatska nikad nije ostala bez lijekova, bolnice nikad nisu ostale bez lijekova i neće ostati ni sada", rekao je Prgomet.

Ocijenio je kako veledrogerije ostvaruju itekako dobar profit u Hrvatskoj pa neće ići s tužbama. Upitan znači li to da veledrogerije zarađuju dovoljno bez obzira na velike dugove, Prgomet je poručio da nijedna nije zatvorila svoja vrata.

Izvor: Hina 
HZZO: Spinraza odobrena za sve bolesnike sa spinalnom mišićnom atrofijom

Lijek Spinraza od sada će se moći propisivati i djeci koja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA), a nisu na respiratoru, kao i onima starijima od 18 godina, odlučilo je u petak Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić rekao je na konferenciji za novinare kako će se nakon današnje odluke, koja se temelji na mišljenju stručnog povjerenstva za lijekove, Spinraza prepisivati svim pacijentima, a nakon šest mjeseci uzimanja raditi evaluacija kako bi se vidjelo daje li liječenje rezultati. Ako se pokaže da lijek ne djeluje, nakon šest mjeseci liječenje se neće nastaviti.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić podsjetio je kako je Hrvatska među prvim zemljama u Europi počela davati taj lijek, ali u skladu s pravilima struke, što je učinjeno i ovom odlukom.

Na terapiji Spinrazom sada je 12 pacijenata, a još 14 ih u sklopu kliničke studije koristi drugi lijek za tu bolest. Točan broj potencijalnih pacijenata koji bi bili na terapiji Spinrazom nije poznat, no pretpostavlja se da bi ukupni godišnji trošak za Spinrazu mogao iznositi 1,5 milijuna kuna.

Kujundžić se osvrnuo i na najavu veledogerija da će zbog naraslih dugova obustaviti opskrbu bolnica lijekovima i medicinskim materijalom, rekavši kako su ti dugovi u nekoliko navrata smanjivani.

U sustavu primarne zaštite poštuju se rokovi plaćanja od 60 dana

"Prije mjesec dana pronašli smo 200 milijuna kuna, koliko su bolnice platile veledrogerijama za dugove proporcionalno njihovu dospijevanju" kazao je Kujundžić.

Tvrdi da su tada riješeni dugovi od 1000 dana za bolnice u Dubrovniku, Vukovaru, Vinkovcima, Virovitici i Sisku, pa je sada najduže vrijeme za isplatu duga oko 800 dana, iako je i to predugo.

Vukelić je kazao kako je riječ o dugovima bolničkog sustava, no zaboravlja se da se u sustavu primarne zdravstvene zaštite poštuju rokovi plaćanja od 60 dana te da veledrogerije svakog mjeseca ostvare prihod od dvije milijarde kuna za receptne lijekove.

Još novih lijekova na listi

Na sjednici Upravnog vijeća na listu lijekova uvršteno je još novih lijekova ili njihovih paralela, među ostalim i lijek elosulfaza alfa za liječenje mukopolisaharidoze tipa IV.

Vukelić je najavio slanje kontrola u sve ordinacije primarne zaštite koje imaju ugovorni odnos s HZZO-om koje odbiju pružiti medicinsku pomoć osiguranicima koji borave izvan svog mjesta prebivališta, na ljetovanju i slično, jer time krše ugovorne obveze.
 
Svi osiguranici imaju pravo na isti opseg zdravstvene zaštite kao i kod svojih izabranih doktora, rečeno je.

Izvor: Hina / Vlada 
Nacionalni plan opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2019.-2022.
Naputak o primjeni međunarodnog Pravilnika o načinu reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko, pokroviteljstva i sponzorstva od strane proizvođača
Dana 1. srpnja ministar zdravstva donio je1. Odluku o financiranju u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promocija zdravlja i prevencija bolesti faza 1. Odluku možete preuzeti ovdje.
Odluka o odabiru Prijava Prihvatljivih Prijavitelja - Javni poziv 2019
Sanitarna inspekcija je s danom 01. travnja 2019. godine prešla iz Ministartsva zdravstva u Državni inspektorat sa sjedištem u zagrebu, Šubićeva 29
Ministarstvo zdravstva PRODULJUJE PREVREMENU OBUSTAVU mogućnosti podnošenja novih projektnih prijedloga u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - faza 1", OP ULJP 2014. - 2020. za KOMPONENTU 1 i KOMPONENTU 2 do 1. listopada 2019. godine do 12.00 sati. Više informacija možete saznati iz dokumenta dostupnog za preuzimanje.
Ministar zdravstva izrazio sućut obitelji dr. Mladena Vranića
Hrvatska se pridružuje elektroničkom sustavu razmjene zdravstvenih podataka
Darovano zemljište za izgradnju nove bolnice za kronične dječje bolesti u Bistri
Zahtjev za postupak osnivanja, proširenja ili promjene djelatnosti ustanova i trgovačkih društava za obavljanje djelatnosti zdravstvenog turizma
OBAVIJEST o objavni javnog poziva za (su)financiranje izrade projektne dokumentacije
Obilježavanje prvog Svjetskog dana sigurnosti hrane
Poziv nefrolozima i transplantacijskim kirurzima za sudjelovanje u ERA-EDTA istraživanja u sklopu EU projekta EDITH
Nacionalni plan specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024.)
Priopćenje u vezi potpisivanja okvirnog ugovora o zajedničkoj nabavi pandemijskog cjepiva protiv gripe - 29.03.2019.g.
Informacije s 3. sastanka pregovaračkih odbora za sklapanje izmjena i dopuna kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja
Rješenje subjektima u poslovanju s hranom o privremenoj zabrani nabave mesnih pripravaka i proizvoda dobavljača ALEBON d.o.o. - 22.02.2019.g.
Obavijest subjektima o poslovanju s hranom - 21.02.2019.g.
Smjernice za postupanje s podacima oznake "NEKLASIFICIRANO"
Prenošenje poslova Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Produljenje privremene obustave do 1.7.2019. - PDP Promocija zdravlja i prevencija bolesti Faza I
Uputa zdravstvenim ustanovama, trgovačkim društvima koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnim zdravstvenim radnicima
Produljenje rada u mreži javne zdravtsvene službe nakon navršenih 65 godina života
Analiza pritužbi i inspekcijski nadzor u bolničkim zdravstvenim ustanovama
Produljenje privremene obustave komponente 1 i komponente 2 - Promocija zdravlja i prevencija bolesti
Vlada RH usvojila paket zdravstvenih zakona
Promocija zdravlja i prevencija bolest - FAZA 1
Održana 23. redovna sjednica Upravnog vijeća HZZO-a
Projekt tehničke pomoći u provedbi operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014-2020 - Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva nositelj prvog hrvatskog IPA "OUT" projekta