73. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije

  • Slika /2020 Vijesti/skupština szo 1naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika

Od 18. do 19. svibnja 2020. godine održava se 73. zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine (WHA). U svjetlu trenutne globalne situacije povezane s pandemijom COVID-19, po prvi puta u povijesti  održano je virtualno zasjedanje.

Na skupštini sudjeluje preko 160 izaslanstava, stručnjaka i visokih dužnosnika u području zdravstva iz cijelog svijeta, te brojni stručnjaci iz međunarodnih organizacija, agencija Ujedinjenih naroda i nevladinih institucija.  Raspravlja  se o rezoluciji vezano uz COVID-19, koju su predložile države članice EU, a čiju izradu je  predvodila Republika Hrvatska.
U ime Europske unije i njenih država članica  izjavu je dao državni tajnik Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, prim. Željko Plazonić, naglasivši važnost
koordinirane međunarodne suradnje i solidarnosti pod okriljem UN-ovog sustava te mjera poduzetih na nacionalnoj razini kao  uspješan odgovor na pandemiju COVID-19.
Državni tajnik je zahvalio svim državama članicama na angažmanu u pregovorima o rezoluciji  COVID-19  koju predlaže Europska unija i njezine države članice kao i svim ostalim  sudionicima koji će istu uzeti u razmatranje.
 

Stranica