Beroš i Bedeković: Svih 49 štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne je zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb

  • Slika /2020 Slike/HN20200408528831.jpg
  • Slika

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe u Splitu, gdje je u utorak potvrđena zaraza koronavirusom, te KBC Split gdje su štićenici Doma prebačeni.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, ministar Beroš je izvijestio da je od 49 evakuiranih štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne 10 pozitivno te da je testiranje učinjeno za sve, a rezultati će biti tijekom dana.

"Događaj je očekivan na neki način, došli smo ovdje utvrditi način postupanja za koji mislimo da je u ovom trenutku adekvatan. Kao ministar zdravstva tražit ću, ukoliko se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika da snosi adekvatne posljedice", rekao je Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Tijekom noći je evakuirano 49 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice od ukupno 318 te su zbrinuti u KBC Split. Najveći dio ima blaže tegobe, a dvoje ima srednje teške tegobe te zahtijevaju kisik. Nitko od bolesnika nije na respiratoru. 

Prosječna dob je 86 godina, a 22 bolesnika imaju preko 90 godina. Učinjen je rendgen pluća, EKG te krvna obrada, te se postupa u preostalom djelu Doma za starije. 

"Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, a ostali dijelovi su fizički odvojeni", istaknuo je ministar.

Svi oni djelatnici koji su bili na tom katu, određena im je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o testiranju svih ostalih djelatnika.

Bedeković: U zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka

Ministrica  Vesna Bedeković kazala je da je svih 49 štićenika splitskog Doma za starije zbrinuto.

"Svih 49 štićenika splitskog Doma je zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu nalaze se u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira", rekla je Bedeković.

U Hrvatskoj imamo 46.000 starijih i nemoćnih osoba smještenih u raznim institucijama i domovima u sustavu socijalne skrbi, a o njima brine oko 6300 zaposlenika koji rade u institucionalnom smještaju. Imamo tri državna doma, 45 decentraliziranih, odnosno županijskih domova i oko 250 privatnih domova.

Bedeković je izvijestila da je Ministarstvo socijalne skrbi stalno u komunikaciji s pružateljima institucionalnog smještaja, a prateći na dnevnoj bazi razvoj epidemiološke situacije komunicira na dva načina - stalnim ažuriranjem različitih preporuka Stožera na stranicama Ministarstva te putem telefona i e-maila.

Podsjetila je kako je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka - prva 27. veljače, a njome su zabranjeni posjeti domovima.

Sukladno preporuci Nacionalnog stožera od 25. ožujka o mjerama posebne organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi, ustanove su dužne na dnevnoj bazi Ministarstvo izvještavati o nastalim promjenama, naglasila je Bedeković.

Kao posebno važnu izdvojila je onu od 27. ožujka o konkretnim uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa, a radi se o praktičnim uputama što učiniti kad se sumnja na zarazu.

Izvor: Hina/Vlada
  

Pisane vijesti