Beroš: Javnozdravstvena akcija Euromelanom pokazuje reformu zdravstva "u malom"

Slika /2022 Slike/e23e5188-7b70-4d49-9f25-d76cef745061.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je pokretanje novog nacionalnog programa ranog otkrivanja melanoma te istaknuo da javnozdravstvena akcija „Euromelanom“ pokazuje reformu zdravstva „u malom“ - sinergiju domova zdravlja i bolnica s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava. 
 

Ministar Beroš s akademkinjom Mirnom Šitum i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pokreće novi Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja melanoma.
 
Beroš je u petak u Supetru upozorio da u Hrvatskoj svaki drugi dan jedna osoba umre od melanoma. Broj preminulih i oboljelih kontinuirano raste što je vidljivo i na otoku Braču gdje su utvrđena 43 visoko suspektna melanoma i 41 karcinom kože od kojih je 10 planocelularnih karcinoma.
 
Kaže da rezultati projekta 'Euromelanom' referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva dodatno pokazuju da moramo promijeniti pravac kretanja i vratiti se na Štamparove postavke sa zaokretom prema još dostupnijoj zdravstvenoj zaštiti i aktivnijoj ulozi pacijenta u brizi za svoje zdravlje.
 
Istaknuo je kako je to ujedno jedan od ciljeva reformskih mjera i razlog za pokretanje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja melanoma.
 
Zahvalio je članovima tima koji su "neizmjernom energijom i naporima stvorili malu, ali rezultatima veliku platformu ljudi koji doslovno spašavaju živote i poboljšavaju ishode liječenja onih kojima je dijagnosticiran melanom".
 
U javnozdravstvenoj akciji „Euromelanom“ posebno je znakovita sinergija zdravstvenog sustava na temelju koje se novootkrivenim bolesnicima omogućuje u 15 dana preventivni pregled, kirurški zahvat, postavljanje dijagnoze te određivanje terapije.
 
Tako su u Domu zdravlja Supetar obavljene primarne eksizicije tumora kože novootkrivenim bolesnicima u suradnji s tri dermatokirurška tima KBC-a Sestre milosrdnice čime će se ubrzati postupak liječenja za iznimno agresivne tumore.
 
Doći će i do financijske racionalizacije višekratnih troškova putovanja pacijenata iz udaljenih lokaliteta u bolnicu kao i bolovanja za taj period.
 
Na ovom primjeru jasno se vide sve prednosti integracije primarne i bolničke zdravstvene zaštite kojoj težimo
 
"Ako ste se pitali gdje je reforma o kojoj govorimo, upravo svjedočite našoj reformi 'u malom' ", istaknuo je Beroš.
 
Ističe da tom javnozdravstvenom akcijom pokazujemo da naš zdravstveni sustav može u potpunosti funkcionirati u sinergiji, na svim razinama s primarnim fokusom na pacijente.
 
"Na ovom primjeru jasno se vide sve prednosti integracije primarne i bolničke zdravstvene zaštite kojoj težimo. Takvo zdravstvo želimo i danas pokazujemo da ga možemo ostvariti“, poručio je Beroš.
 
Osim što nedovoljnu zastupljenost preventive skupo plaćamo životima naših građana, plaćamo je na godišnjoj bazi gotovo 230 milijuna kuna za liječenje oboljelih od melanoma, koji se mogao usmjeriti u dodatno unaprjeđenje prevencije, ističe ministar.
 
Izvor: Hina / Vlada
 
 

Pisane vijesti