Beroš: Javnozdravstvena akcija pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma u Kninu putokaz prema zdravijoj naciji

Slika /2023 Slike/Javnozdravstvena akcija ranog otkrivanja melanoma_Knin.jpg

Više od 250 građana odazvalo se na javnozdravstvenu akciju pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma u Kninu. U prvoj polovini dana obavljeno je 106 pregleda prilikom kojih je otkriveno 16 suspektnih tumora kože i 6 karcinoma što pokazuje važnost samopregleda i promptno reagiranje na prve promjene madeža na koži.

Velik odaziv građana dobrim dijelom su potaknuli djelatnici Doma zdravlja Knin i Doma zdravlja Drniš što iznova pokazuje njihovu ključnu ulogu, posebice u prevenciji koja je jedno od važnih područja sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava. „Liječnici obiteljske medicine su prva crta zaštite zdravlja naših građana, a u sinergiji primarne i bolničke zdravstvene zaštite, što činimo danas u Kninu, kao jednoj u nizu javnozdravstvenih akcija, pokazujemo da reforma zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu nisu samo riječi, već dokazano funkcionira u realnosti. U konkretnom slučaju, djelujemo na više razina – odgovaramo na trend kasnijeg otkrivanja melanoma, pokazujemo da zdravstveni sustav služi pacijentima i ono najvažnije – spašavamo živote!“, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš povodom spomenute javnozdravstvene akcije u  Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos“ Knin u organizaciji Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice te Klinike za dermatologiju KBC-a Split.
 
Rak kože, posebno melanom, jedan je od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi. Potrebno je naglasiti ako se bolest otkrije u ranom stadiju, stopa petogodišnjeg preživljenja izrazito je visoka, dok u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje je u znatnom padu.
 
„Gotovo svi znaju da je utjecaj UV zračenja poguban za kožu, ali svejedno se samo 60% ljudi štiti od sunca, i to samo ljeti u vrijeme godišnjih odmora i izlaganja suncu. Potrebno je iznova ponoviti da u Hrvatskoj 30% među novootkrivenima umire od melanoma zbog kasnijeg otkrivanja bolesti, osobito muškarci. Iz tog razloga smo i drugi u Europi po smrtnosti od melanoma. Zato je ova javnozdravstvena akcija u Kninu, dosadanje i buduće, kao i planirano donošenje Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma jasan putokaz prema zdravijoj naciji“, istaknula je akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice te voditeljica Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma.
 
Reformske promjene u zdravstvenom sustavu
 
Dodatnim iskorakom liječnika prema građanima, navedena javnozdravstvena akcija, kao i prethodne, ujedno dokazuju dosljednost ove Vlade i zdravstvene administracije stavljanjem pacijenta u fokus te pokazuju da zdravstveni sustav služi pacijentima i to u sinergiji odnosno integraciji primarne i bolničke zdravstvene zaštite što je upravo i jedan od ciljeva sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava.
 
„To je smisao funkcioniranja ove Vlade, zdravstvene administracije i zdravstvenog sustava. Da zajedničkim snagama kormilarimo prema jednom cilju – zdravijim građanima s jednakom prilikom za zdrav i kvalitetan život. Stoga smo pokrenuli nezaustavljivi val reformskih promjena u zdravstvenom sustavu. Idemo u smjeru jačanja dermatokirurških resursa diljem Hrvatske, a kako bismo ubrzali dolazak na prvi dijagnostički pregled kod sumnje na malignu bolest, provodimo pilot-projekt onkoloških uputnica u KBC-u Rijeka, a potom na jesen kreće na nacionalnoj razini. Navedene promjene potkrjepljujemo i kroz tri nova reformska pravca prevencije: Preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa pri čemu je Nacionalni plan probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma 7. po redu Nacionalni preventivni program kojim ciljano odgovaramo na izazove u području prevencije i pravovremenog liječenja bolesti. Tu je i međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja kojem je svrha razvoj zdravstvene pismenosti te ostale komplementarne reformske mjere koje ukazuju na ono ključno – prevencija, prevencija i prevencija! Zdravlje je prvo, a prevencija je najbolja zaštita“, zaključio je ministar Beroš.
 
Izvor: Ministarstvo zdravstva/Vlada

Pisane vijesti