I Rab dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe

  • Slika /2023 slike/Brodica Rab_2.jpg
  • Slika

Grad Rab dobio je treću od šest brzih brodica pomorske medicinske službe. Brze brodice pružaju hitnu pomoć na otocima i priobalju te sudjeluju u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije.

Pored pružanja hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja, ujednačava se dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

Govoreći na konferenciji za novinare u uredu Hrvatske turističke zajednice u Rabu, dr. Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva, kazala je kako se kroz ovaj projekt zapravo ostvaruju reformske mjere Ministarstva zdravstva i to u području hitne medicine, poboljšanje dostupnosti i kvalitete hitne medicinske pomoći prvenstveno za građane i stanovnike otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko – goranskoj županiji.

„Brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura. Ako bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za Primorsko-goransku županiju i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, doći ćemo do iznosa od 48 milijuna eura. Nadam se, a to su nastojanja i Ministarstva, pod motom „Zdravlje je prvo“, da na taj način doprinosimo kvaliteti života na otocima i zadržavanju i privlačenju stanovništva na otoke, poručila je Kramarić.

Tom prigodom primarijus Grba-Bujević te naglasila kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50 %. Istaknula je da je Temeljna misija svim pacijentima pružiti jednaku pomoć ma gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi (HMS) čiji su osnovni postulati brzina i dostupnost.

Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako je projekt brzih brodica pomorske medicinske službe od iznimne važnosti za otočane i posebno tijekom ljetne sezone.

“Brodice omogućavaju zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući tako šanse preživljavanja, što je od neprocjenjive vrijednosti za lokalno stanovništvo, ali i turiste”, rekla je zamjenica i naglasila da je ulaganje u zdravstvo i zdravstvenu infrastrukturu jedan je od najvažnijih prioriteta Županije zaključivši kako će ovaj projekt, uz ostala ulaganja, našu županiju i obalnu Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom regijom za život i boravak.

“Ovo je danas isporuka treće brodice nakon Dubrovnika i Zadra, ovdje na Rabu. Ono što nas još očekuje, kada govorimo o Primorsko-goranskoj županiji, to je Lošinj i Supetar u Splitsko-dalmatinskoj uz Šibenik, tako da će ove godine biti isporučeno ukupno šest brodica, zajedno s još jednom koju ćemo nabaviti koja će ići u Pulu, tako da smo s Ministarstvom zdravstva, ali i mi kao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nabavci novih brodica kad govorimo o Lučkoj kapetaniji koja će u konačnici biti ta koja će kasnije u provedbi biti i na usluzi Zavodu za hitnu medicinu”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Uspostava pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama planirana je do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama i na Malom Lošinju, Šibeniku i Supetru.

Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a sredstva su osigurana iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Primopredaji brze brodice prisustvovala je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić.





„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva.“

Pisane vijesti