Beroš: Pripremamo se za epidemiološke izazove najesen

  • Slika /2022 Slike/Ekspertna skupina Kriznog stožera MIZ-a_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da stručnjaci iz Kriznog stožera čine sve predradnje kako bi Hrvatska spremno dočekala epidemiološke izazove najesen, što uključuje i planiranje i provedbu dodatnog cijepljenja protiv koronavirusa.

"Ekspertna skupina Kriznog stožera sagledava postojeće stanje i moguće scenarije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te planira daljnje korake u pripremi zdravstvenog sustava i provedbi dodatnog cijepljenja protiv Covida-19", objavio je Beroš na Twitteru.

Prema podacima HZJZ-a, Hrvatsku je u lipnju zahvatio novi val zaraze koronavirusom pa je udio pozitivnih među testiranima narastao na 30 posto, a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je tisuću. Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji.

Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su Hini u HZJZ-u.

Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen, u HZJZ-u su odgovorili da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju covid potvrda na jesen ili zimu. Osvrnuli su se i na smanjen interes građana za cijepljenje te istaknuli kako građani možda čekaju novo bivarijantno cjepivo koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu virusa, kojega bi europska regulatorna agencija EMA mogla odobriti najranije krajem kolovoza ili početkom rujna.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti