Beroš: Učinili smo korak bliže odlasku 'robovlasničkih' ugovora u povijest

Slika /2024 SLIKE/Beroš press.jpg

"Započetim postupkom internetskog savjetovanja za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti učinjen je korak bliže odlasku takozvanih 'robovlasničkih ugovora' u povijest", rekao je ministar Beroš. Naglasio je da će se predloženom reformom sustava plaća, u travnju ove godine podignuti plaća specijalizanata u odnosu na postojeću plaću za gotovo 12 posto, a u odnosu na 2016. godinu za čak 60 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je započetim postupkom internetskog savjetovanja za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti učinjen korak bliže odlasku takozvanih 'robovlasničkih ugovora' u povijest. Navedeno, rekao je, potkrjepljuje jedan od putokaza ove Vlade i zdravstvene administracije - dodatno unaprjeđenje upravljanja ljudskim resursima kao i pozicioniranje pacijenta u središte zdravstvenog sustava osiguravanjem jednake dostupnosti zdravstvene skrbi u svakom dijelu Hrvatske. Dodao je da se mijenja paradigma s naglaskom na nagrađivanje i modele motiviranja djelatnika na ostanak u zdravstvenim ustanovama u sredinama gdje je njihova specijalnost deficitarna.
 
U Nacrtu izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uvode se obvezni aneksi svih ranijih ugovora koji su aktivni, uključujući i onih kada je specijalizacija u tijeku, i onih kada je specijalizacija završila, a ugovor je još aktivan s ciljem izjednačavanja njihovih obveza prema zdravstvenoj ustanovi. Još jedna važna izmjena je trošak specijalizacije u koji ulazi samo stvarni trošak edukacije bez troška rada. Da je riječ o značajnom iskoraku govori usporedba visine penala koja su prije iznosili 50.000 eura, dok je je sadašnji prijedlog u e-Savjetovanju 7.000 eura.
 
Vlada povećala plaće specijalizantima za 43 posto od 2016. do 2023.
 
Ministar je naglasio da su navedene izmjene samo početak i dio novog modela upravljanja ljudskim potencijalima u zdravstvenom sustavu, kazavši da se u ovom trenutku radi analiza donošenja mogućih mjera stimulacije za specijaliste koji ostaju u radnom odnosu za cijelo vrijeme ugovorene obveze rada i duže. Kazao je da će se predloženom reformom sustava plaća, u travnju ove godine podignuti plaća specijalizanata u odnosu na postojeću plaću za gotovo 12 posto, a u odnosu na 2016. godinu za čak 60 posto. "Kada sagledamo širu sliku, ova Vlada povećala je plaće specijalizantima za 43 posto u razdoblju od 2016. do 2023. godine što je jasan pokazatelj da su nam budući, kao i postojeći liječnici, važan orijentir u daljnjoj reformi zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu“, istaknuo je Beroš. 
 
U Izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u e-Savjetovanju ostaje mehanizam prelazaka specijalizanata odnosno specijalista u drugu zdravstvenu ustanovu bez troškova svoje specijalizacije ako uz suglasnost jednog i drugog poslodavca i Ministarstva zdravstva ostaju u sustavu javnog zdravstva.
 
Borit ću se za sveobuhvatnu reformu javnog zdravstvenog sustava
 
Ministar je naglasio da je zbog postojećeg trenda odlijeva kadrova u veće zdravstvene ustanove i privatni sektor, određena ugovorna obveza nužna jer se u suprotnom narušavaju temelji dostupnosti zdravstvene zaštite u manjim sredinama te ulaganja države u specijaliste od kojih sve više kadrovski profitiraju privatne zdravstvene ustanove.
 
"Nastavit ću se boriti za interese naših pacijenata, kao i daljnji tijek sveobuhvatne reforme javnog zdravstvenog sustava, bez obzira na pokušaj politiziranja zdravstva od strane pojedinaca koji se očigledno vode nekim drugim interesima“, zaključio je Beroš. 
 
Izvor: MIZ/Vlada
 
 
 

Pisane vijesti