Za novi PET/CT uređaj i opremu KBC-u Sestre milosrdnice osigurano 4 milijuna eura

Ministarstvo zdravstva odobrilo je KBC-u Sestre milosrdnice nabavu novog PET/CT uređaja i opreme za potrebe Klinike za tumore. Ministar Beroš najavio je da uskoro slijedi i potpis ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od malignih bolesti u vrijednosti od 55 milijuna eura i to za šest bolnica.

„Jedan od ciljeva naše sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava prati i nabava još jednog PET/CT uređaja za Kliniku za tumore“, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Istaknuo je da se kupnjom dijagnostičkog uređaja nadograđuje postojeći linearni akcelerator čime se osiguravaju uvjeti za bolje ishode liječenja malignih bolesti, a opremanjem novim modernim uređajima za dijagnostiku i medicinske zahvate podiže razinu kvalitete zdravstvenih usluga, osigurava pacijentima bolju dostupnost te kraće vrijeme čekanja pregleda i zahvata.

Najavio je da uskoro slijedi i potpis ugovora o nabavi 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od malignih bolesti u vrijednosti od 55 milijuna eura i to za šest bolnica.

„Istovremeno radimo značajan zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti jer je to važan element u postizanju boljih ishoda liječenja“, naglasio je ministar i dodao da Vlada ulaže i u ljudske potencijale i kroz specijalizacije i kroz materijalna prava, a svim navedenim aktivnostima jača javni zdravstveni sustav.

Ministar Beroš zaključio je da su navedeni reformski iskoraci značajni za jačanje i bolju budućnost hrvatskog javnog zdravstva.

Nabavom PET/CT uređaja veća učinkovitost i kvaliteta u dijagnosticiranju malignih oboljenja

„KBC Sestre milosrdnice pokreće javnu nabavu novog PET/CT uređaja, te opreme potrebne za nadogradnju postojećeg linearnog akceleratora s ciljem povećanja dostupnosti medicinskih usluga pacijentima koji se liječe i u našem KBC-u i u Klinici za tumore“, izjavio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić i dodao da je Ministarstvo zdravstva za te potrebe osiguralo oko 4 milijuna eura.

Klinika za tumore, koja je u sastavu KBC Sestre milosrdnice, već više od pola stoljeća vodeća je onkološka ustanova u Hrvatskoj, u kojoj se liječe pacijenti sa područja Zagreba, no isto tako njoj gravitira veliki broj pacijenta izvan Zagreba. Cilj je osigurati najkvalitetniju opremu, te pozicionirati Kliniku, ali i sam KBC kao centar izvrsnosti, posebno u liječenju specifičnih malignih bolesti.

„Godišnje u Klinici učinimo gotov tristo operacija karcinoma debelog crijeva, što čini petinu operacija spomenute maligne bolesti. Također, svakodnevno se vrše operacije i ostalih onkoloških bolesnika“, kazao je predstojnik Klinike za tumore Robert Šeparović.

Istaknuo je da će se nabavom PET/CT uređaja nesumnjivo postići veća učinkovitost i kvaliteta u dijagnosticiranju malignih oboljenja.

Dodao je da se zadnjih godina bilježi rast uspješnih izlječenja, na što osim samog liječenja utječe i rano otkrivanje malignih oboljenja i pravodoban početak liječenja te je stoga potrebno opetovano istaknuti vrijednost preventive.

Pohvalio je mjere u okviru reforme zdravstva usmjerene na preventivu, posebno nove modele kao što su preventivni zdravstveni pregledi.

Na kraju je dodao kako će novi PET/CT uređaj biti na raspolaganju svim onkolozima KBC-a Sestre milosrdnice, kao i široj onkološkoj zajednici.

Naime, KBC Sestre milosrdnice je izradilo plan ulaganja u svrhu podizanja učinkovitosti i kvalitete rada, a što je u skladu s reformom zdravstva, jačanjem javnog zdravstva, te reorganizacijom bolničke zdravstvene zaštite. Ulaganjem u PET/CT, KBC Sestre milosrdnice postaju jedan od kliničkih bolničkih centara koji će pružati navedenu zdravstvenu uslugu, uz KBC Zagreb i KBC Osijek.
 
Izvor: Vlada

Pisane vijesti