Bolnicama 625,8 milijuna kuna za Nacionalni plan

Slika /slike/nac.program.jpg

ZAGREB, 27. listopad 2015. - Ministarstvo zdravlja objavilo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga za ulaganja u dnevne bolnice i dnevne kirurgije u bolnicama pokrivenim Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016.

Ovo je drugi u nizu poziva koji se namjeravaju financirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji ima za cilj poboljšanje učinkovitosti i kvalitete bolničke skrbi, kao i poboljšanje opstojnosti i troškovne održivosti zdravstvenog sustava.

Ovim pozivom financirat će se izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije te medicinska i tehnička oprema. Ovaj poziv prati i shema ulaganja u kontinuiranu edukaciju zdravstvenih djelatnika.

Pacijenti će ovim ulaganjem dobiti bolju dijagnostiku i liječenje najsuvremenijim metodama, smanjiti će se broj dana hospitalizacije a time i broj dana bolovanja te će se smanjiti liste čekanja na zahvate.

Ovim ulaganjima poboljšati će se uvjeti rada za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, te će se dodatno ulagati u edukaciju za rad s najnovijim tehnologijama u zdravstvu.

Za financiranje projekata raspoloživi je iznos od 625.480.000,00 HRK, a projekti će biti sufinancirani u iznosu do 85 posto iz EU sredstava i najmanje 15 posto iz državnog proračuna i/ili decentraliziranih sredstava.

Natječajna dokumentacija koja sadrži sve podatke o uvjetima natječaja i načinu podnošenja prijave objavljena je na web stranicama Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prije objavljivanja ovog natječaja, Ministarstvo zdravlja je provelo postupak predselekcije na temelju implementacijskih planova bolnica te su sljedeće bolnice pozvane da se prijave na natječaj:

Klinički bolnički centar »Sestre milosrdnice«

Klinički bolnički centar Osijek

Klinički bolnički centar Rijeka

Klinički bolnički centar Split

Klinička bolnica »Merkur«

Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«

Klinička bolnica »Sveti Duh«

Opća bolnica »Dr. Josip Benčević« Slavonski Brod

Opća bolnica Zadar

Opća bolnica Pula

Županijska bolnica Čakovec

Opća bolnica Bjelovar

Opća bolnica Karlovac

Opća bolnica »Dr. Tomislav Bardek« Koprivnica

Opća bolnica »Dr. Ivo Pedišić« Sisak

Opća bolnica Virovitica

Opća bolnica Gospić

Opća bolnica »Hrvatski ponos« Knin.

Sljedeće godine će Ministarstvo zdravlja ponovno provesti postupak predselekcije te će i ostale bolnice, koje sada nisu imale spremne projekte moći biti uključene u ovaj Poziv.



Pisane vijesti | Obavijesti