"Darujmo ružičasti život"

Slika /slike/dan ruzicaste vrpce.JPG

Zagreb, 3. listopada 2015. – Ministar prim. Siniša Varga prisustvovao je obilježavanju 16. Dana ružičaste vrpce koji se održao u sklopu kampanje „Darujmo ružičasti život“, akcije organizirane za prikupljanje sredstava za aparat za intraoperativno zračenje.

Dan ružičaste vrpce obilježen je tradicionalnom povorkom s ružičastim balonima od  Hrvatskog narodnog kazališta do Trga Petra Preradovića u kojoj je, zajedno s ostalim uglednicima, dužnosnicima i predstavnicima udruga, sudjelovao i ministar Varga. Na Trgu Petra Preradovića sudionici povorke pustili su ružičaste balone u znak pijeteta prema svim oboljelim i, nažalost, umrlim ženama.

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, a u Hrvatskoj se, 16. godinu za redom, obilježava u organizaciji Europa Donna Hrvatske – hrvatskog foruma za borbu protiv raka dojke. Simbol „ružičasta vrpca“ je znak sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelim od ove opake bolesti. 

Rak dojke je „tihi ubojica žena“ koji ne poznaje političke granice, ne priznaje geografske prepreke i ne uzima u obzir životnu dob žena. Iako je liječenje raka dojke u posljednjih dvadesetak godina uznapredovalo, bolest se nažalost, suviše često kasno otkrije.



Pisane vijesti | Projekti i programi