Dr. Marijan Cesarik na sastanku ministara zdravlja Europske unije u Cipru

NIKOZIJA, 11. srpanj - Zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik sudjelovao je na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara zdravlja zemalja Europske unije, koji se održao u Nikoziji 10 i 11. srpnja.
Tema sastanka bila je „Darivanje i transplantacija organa u Europskoj uniji s naglaskom na žive darivatelje“. U sklopu sastanka održale su se rasprave na kojima su ministri zdravlja razmijenili mišljenja i stavove te ponudili odgovore na pitanja razvoja transplantacijskih programa za žive darivatelje kao i rasprave o mogućnostima uspostavljanja plodne suradnje s drugim državama i s Europskom komisijom.

U svojem izlaganju dr. Marijan Cesarik istaknuo je kako je Republika Hrvatska posljednjih godina učinila veliki napredak u području transplantacije te po broju transplantacija postala vodećom zemljom u svijetu. S osnovanim Regionalnim centrom za razvoj zdravstva (RHDC) u Zagrebu, postala je lider u području transplantacije među državama Jugoistočne Europe. Podsjetio je također kako je Hrvatska od 2007. članica Eurotransplanta te je već od tada usvojila europske procedure i standarde u tom području. Do punopravnog članstva u EU preuzet će se obveze iz Direktive 2010/53 o standardima kvalitete i sigurnosti ljudskih organa namijenjenih presađivanju.

Ministri zdravlja na sastanku u Nikoziji, raspravljali su i o prekograničnim zdravstvenim prijetnjama s naglaskom na zarazne bolesti, o načinu komuniciranja prema javnosti u kriznim situacijama, a u zasebnoj su se neformalnoj raspravi dotaknuli teme Akcijskog plana za zdravstvene djelatnike na razini EU, njihovog nedostatnog broja te planiranja i predviđanja budućih potreba.



Vijesti iz medija