Europski dan oralnog zdravlja 2024.

Europski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine 12. rujna na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine u svrhu podizanja svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja.
Vijeće želi ukazati na važnost sigurnosti pacijenata i oralnog zdravlja diljem Europe te ističe kako bi prevencija i promicanje oralnog zdravlja  trebali  biti prioritet  unutar nacionalnog zdravstvenog sustava, osiguravajući smanjenje troškova liječenja, smanjenje tereta bolesti, ali i poboljšanje javnog zdravstva u cjelini. Posebnu pozornost treba posvetiti  najranjivijem dijelu  stanovništva kojem  uslijed društvenih nejednakosti prijeti opasnost od dugoročnih negativnih učinaka na zdravlje zbog nedostupnosti oralnoj zdravstvenoj zaštiti.

Oralni karcinom i dalje je hitan problem u Europi, kao što je istaknuto u Europskom planu za borbu protiv raka, te doktori dentalne medicine igraju ključnu ulogu u njegovom ranom otkrivanju i intervenciji i u podizanju svijesti o prevenciji raka usne šupljine. Stoga je osobito važno olakšati i osigurati pristup pregledima i mogućnostima liječenja za pacijente.

Republika Hrvatska ulaže značajne napore u poboljšanje oralnog zdravlja, osobito kod djece kroz preventivne aktivnosti i Nacionalni program Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. i 6. razred osnovne škole.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva nastavljaju u novoj pedagoškoj godini 2024./2025. s edukacijama o oralnom zdravlju u odgojno-obrazovnom sustavu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama, 02. listopad 2024. godine; prijave su moguće putem sljedeće poveznice).

Obilježavanje Europskog dana oralnog zdravlja je i podsjetnik  na važnost osobne odgovornosti u brizi o oralnom zdravlju, ali i odgovornosti svih onih koji sudjeluju u njegovom promicanju i zaštiti.

Pisane vijesti