Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon posjetio Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

Tijekom svog posjeta Hrvatskoj Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, sa suprugom posjetio je Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ u petak, 20. srpnja. Visoki gost održao je predavanje u kojem je istaknuo doprinos Andrije Štampara osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije, govorio je o naporima Ujedinjenih naroda u borbi protiv bolesti kao što su malarija, AIDS i poliomijelitis te zaštiti ljudskih prava, poglavito prava žena i djece.

Glavnog tajnika i njegovu suprugu su dočekali supruga premijera Milanovića, dr. sc. Sanja Musić-Milanović kao njihova domaćica te članica Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. Željko Jovanović, ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Zvonko Kusić, dekan Fakulteta i član HAZU prof. Davor Miličić, ravnateljica Škole prof. Jadranka Božikov i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin.

Domaćini su glavnom tajniku UN-a predstavili dokumente i predmeta iz bogate ostavštine Andrije Štampara, koji najbolje ilustriraju njegov životni put i međunarodno djelovanje, te su ga upoznali s djelovanjem Škole narodnog zdravlja nekad i danas. Ban Ki-moon održao je predavanje u kojem je istaknuo da je Andrija Štampar autor poznate definicije zdravlja SZO prema kojoj je zdravlje stanje potpunog fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti i iznemoglosti. Nažalost, danas je još uvijek u mnogim dijelovima svijeta tako definirano zdravlje daleki i nedostignuti cilj kojem su posvećeni i napori UN-a.

Glavni tajnik među ostalim, pohvalio je Hrvatsku koja se u samo 20 godina od zemlje kojoj je bila potrebna pomoć međunarodne zajednice pretvorila u zemlju koja pomaže drugima u svijetu.  Na kraju se glavni tajnik upisao u knjigu gostiju.

(Izvor: Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar)



Vijesti iz medija