Godišnji sastanak Eurotransplanta

  • Slika /2023 OBJAVE/DELEGACIJA RH.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svake se godine u Leidenu, Nizozemska, održava godišnji sastanak Eurotransplanta na kojemu se održavaju sastanci Upravnog odbora te Vijeća Eurotransplanta, prikazuju  postignuti rezultati i održavaju predavanja iz svih područja transplantacije solidnih organa gdje sudionici imaju priliku razmijeniti ideje i iskustva, raspraviti o novitetima u darivanju organa, alokaciji i transplantaciji.

Sastanku je prisustvovalo više od 280 sudionika, a Hrvatska je ove godine imala i predstavnike među predavačima, pa je tako među pozvanim predavačima bilo dvoje hrvatskih predstavnika – doc. dr. sc. Danko Mikulić, kirurg iz KB-a Merkur, s temom onkoloških indikacija za transplantaciju jetre, i prof. dr. sc. Lada Zibar, također iz KB-a Merkur, s etičkom temom neadherencije u mlađih transplantiranih bolesnika i djece.

Znanja iz područja transplantacije se stalno unaprjeđuju i članice Eurotransplanta se tako redovito prilagođavaju novim stručnim smjernicama te podižu kvalitetu svoga rada. S izlaskom iz pandemije, u kojoj su brojevi prijavljenih donora  i transplantacija organa u svim zemljama bili manji, sve se više vraćamo prijepandemijskoj statistici.
 

Pisane vijesti