Gripa pod kontrolom

Slika /2018 Vijesti/gripa.jpg

U Zagrebu, 19. siječnja 2019. godine održana je konferencija u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ na kojoj je, uz brojne stručnjake  sudjelovao i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Situacija je pod kontrolom, nema razloga za brigu, ali ima za ozbiljno postupanje.

 

Ministar Kujundžić se zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na onome što čine u epidemiji gripe, koja je dosegla svoj vrhunac te zamolio građane, pogotovo starije, da se što manje kreću u zatvorenim prostorima gdje cirkulira virus gripe koji se prenosi kapljičnim putem.
"Poglavito se rizične skupine trebaju što manje kretati u u zatvorenim prostorima gdje je više ljudi jer je onda manja i vjerojatnost da će pokupiti virus grupe", rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare.
Ravnateljica infektivne klinike Alemka Markotić izjavila je kako se u posljednja dva tjedna povećao broj bolesnika u klinici. Istaknula je kako su sve institucije brzo reagirale te je posudbom iz drugim bolnica, koje nemaju takav pritisak oboljelih, nabavljen dovoljan broj respiratora i ECMO aparata.
Ministarstvo zdravstva odobrilo je za kliniku kupnju novog MSCT uređaja te novih respiratora, što će im biti od velike pomoći, kazala je Markotić.
Infektolozi su rekli kako je posljednjih nekoliko tjedana više pacijenta u hitnoj ambulanti pa je povećan broj liječnika u hitnoj kao i u intenzivnoj jedinici.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ponovio je kako je situacija pod kontrolom ."To znači da je uzlazna faza gripe počela iza Nove godine i sad je na vrhuncu. To će trajati još neko vrijeme a onda će početi padati. Obično je vrhunac krajem prvog mjeseca, no ove godine vrhunac će biti pred kraj siječnja", rekao je Capak.
Zahvaljujući nabavci više cjepiva, cijepljeno je 360 tisuća ljudi, dok je lani bilo 280.000 cijepljenih. Dodao je i kako  u ovom trenutku ima još oko 300 doza neiskorištenog cjepiva koje će biti preusmjereno tamo gdje ima još interesa za cijeljenje.

Stranica