Ministar zdravstva posjetio KBC Osijek

  • Slika /2018 Vijesti/preview.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

OSIJEK, 21. siječnja 2019- Ministar zdravstva Milan Kujundžić posjetio je u ponedjeljak 21. siječnja KBC Osijek, kojom prigodom je izjavio kako je Vlada podržala ideju izgradnje novog Kliničkog bolničkog centra  u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini. Također je rekao i kako  Ministarstvo zdravstva stoji iza potreba KBC-a kada je u pitanju nabava nove opreme.

Ministar zdravstva obišao je Zavod za onkologiju i razgledao novi linearni akcelerator, vrijedan 13,5 milijuna kuna, te ustvrdio kao je  novi akcelerator veliki napredak za KBC, ali za ovaj dio Hrvatske.
Liste čekanja bit će, zahvaljujući ovoj nabavi, znatno skraćene. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor. Ovo je  pozitivan  pomak u liječenju zloćudnih bolesti,koji će donijeti mnogo bolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika u Slavoniji.
Prošlih godina  za osječki KBC bili  su nabavljeni i novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronografiju.
Nastavno na pitanje o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku ministar Kujundžić je istaknuo da Vlada podržava tu kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini. Izvori financiranja bit će dugoročni, jer su u pitanju velika sredstva koja će trebati potražiti iz EU fondova i državnog proračuna.
Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog linearnog akceleratora, jer je KBC godinama radio samo s jednim akceleratorom, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika.
Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da je započet i da su osigurana prva sredstva.

Stranica