Hitna helikopterska medicinska služba započela s radom

Slika /Vijesti/2015/HHS.JPG

KRK, 10. rujna 2015. - Ministar zdravlja Siniša Varga, pomoćnik ministra doc.dr.sc. Miljenko Bura, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba – Bujević dr. med. i pročelnica Upravnog odbora za zdravstvo dr.sc. Đulija Malatestinić, posjetili su danas komunikacijsku bazu hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) na otoku Krku, koja je jučer započela s radom i već odradila četiri uspješne intervencije.

Ministar zdravlja dr.sc. Siniša Varga iznimno je zadovoljan s prvim rezultatima u okviru četveromjesečnog pilot-projekta HHMS-a, kojeg u potpunosti financira Svjetska banka.

 „U nepuna dva dana imamo četiri uspješno realizirane intervencije, što jasno pokazuje potrebu za trajnim uspostavljanjem hitne helikopterske službe. Ovaj projekt, kao i svi projekti koje provode Vlada RH i Ministarstvo zdravlja, idu prema tomu da naši građani u svim dijelovima Hrvatske dobiju pravodobnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, u ovom slučaju konkretno hitnu medicinsku skrb. Nastavljamo dalje s pozitivnim promjenama i uvjeren sam kako ćemo iznaći model trajnog financiranja HHMS-a, jer kvalitetno liječenje i spašavanje života su od neprocjenjive vrijednosti za podizanje razine javnog zdravlja i kvalitete života“, zaključio je ministar.

Prilikom današnjeg posjeta HHMS-ovoj bazi na Krku, ministra su dočekali i dr. med. Vuk Prica i medicinska sestra Andreja Maček, članovi medicinskog tima koji je u srijedu uspješno odradio prvu HHMS-ovu intervenciju, kojom je spašen život motociklistu ozlijeđenom u prometnoj nesreći na otoku Cresu. Pilot projektom Ministarstva zdravlja, po prvi put u Republici Hrvatskoj uspostavljen je sustav hitne helikopterske medicinske pomoći, koja će zdravstvenu uslugu učiniti kvalitetnijom i dostupnijom svim građanima Hrvatske, što je osobito značajno za 130.000 stanovnika otoka, stanovnike prometno slabije povezanih područja i brojne turiste tijekom sezone visoke posjećenosti.

Osim namjenskih medicinskih helikoptera opremljenih najsuvremenijom opremom te educiranog helikopterskog medicinskog tima, ključnu ulogu u provedbi HHMS-a ima medicinska prijavno-dojavna jedinica 194, koja upravlja cijelim sustavom hitne medicine. „MPDJ Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije svoju efikasnost pokazala je već prvog dana, kada je uspješno koordinirala cijelu intervenciju spašavanja na Cresu. S obzirom na po život opasne ozljede, najvažnije je da je pacijent u iznimno brzom vremenu s terena stigao u bolnicu te je odmah po dolasku prebačen u operacijsku salu“, rekla je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Stalnu smjenu MPDJ Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije na broju 194, čine jedan liječnik i dvije medicinske sestre/medicinska tehničara, koji prema protokolu koordiniraju radom zemaljskih timova i helikopterske hitne medicinske službe te upućuju helikoptere na intervenciju.

Uz dva specijalizirana helikoptera, dio HHMS projekta za potrebe noćnih letova čini i MORH-ov vojni helikopter smješten u Splitu, koji obavlja funkciju odgođenog sanitetskog prijevoza. Tako je jutros u 5:55 sati uspješno okončana intervencija zbog moždanog udara pacijenta na otoku Hvaru, prilikom čega je korišten vojni helikopter MORH-a, što je potvrdilo kvalitetu organizacije i koordiniranost svih uključenih u projekt HHMS-a.



Pisane vijesti | Projekti i programi