OB Bjelovar: Otvoren javni natječaj za izvođača radova

BJELOVAR, 14. rujna 2015. – Ministar zdravlja Siniša Varga boravio je danas u Općoj bolnici Bjelovar, gdje je predstavljen projekt „Rekonstrukcija i dogradnja OB Bjelovar“. Danas je potpisan javni natječaj za izvođača radova za izgradnju bolnice. U prvog fazi Projekta gradit će se dnevna bolnica s objedinjenom dnevnom kirurgijom, a rok za podnošenje ponuda je 40 dana.

„Ovo je još jedan projekt kojim ćemo poboljšati kvalitetu zdravstvene zaštite za naše osiguranike, kako bi svim pacijentima osigurali zdravstvenu zaštitu  što bliže njihovim domovima“, rekao je ministar Varga.

Projekt je ukupno vrijedan 160 milijuna kuna, od čega će se iz EU fondova koristiti 85 milijuna kuna, Ministarstvo zdravlja platit će 15 milijuna, dok će Bjelovarsko-bilogorska županija za obnovu bolnice izdvojiti 60 milijuna kuna.

Trenutno stanje prostora i opreme Opće bolnice Bjelovar je izuzetno loše, osobito su u lošem stanju odjeli traumatologije, ortopedije i urologije te zgrada kirurgije. Devet kirurških sala nalazi se u pet različitih objekata koji su paviljonskog tipa, a bolesnički kreveti većinom su stari po 20 i više godina.

Rekonstrukcijom i gradnjom bolnica će dobiti novo ruho i postati moderna opća bolnica. Nova zgrada prostirat će se na 18 tisuća četvornih metara, u njoj će biti objedinjene sve kirurške sale. Time će se osigurati funkcionalno povezivanje odjela te značajno povećanje energetske učinkovitosti. Svoje mjesto u novoj zgradi imat će i dnevna bolnica s pridruženom jednodnevnom kirurgijom.

Sve će to znatno unaprijediti standard liječenja, ali i omogućiti daljnje podizanje kvalitete i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata. U bjelovarskoj bolnici radi 403 djelatnika koji će dobiti bolje uvjete rada. Ovo je važno iz razloga što u OB Bjelovar postoji manjak suvremenih stručnih znanja koji bi zaposlenicima omogućili pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga pacijentima. Projekt predviđa edukaciju kojom će se unaprijediti njihovi kapaciteti i vještine povezeni s korištenjem suvremene medicinske i nemedicinske opreme. Proširenjem kapaciteta također će se otvoriti nova radna mjesta te omogućiti zapošljavanje i edukacija novozaposlenih osoba.

OB Bjelovar zbrinjava pacijente iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i dio stanovništva iz okolnih županija koje joj gravitiraju.

Realizacijom projekta će se povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, unaprijediti kvaliteta i učinkovitost bolničkih usluga, povećati djelotvornost te racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti | Investicije