Hrvatska i Srbija: Suradnja u transplantacijama jetre

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/hrvatska_i_srbija_suradnja_u_transplantacijama_jetre/85622-3-cro-HR/hrvatska_i_srbija_suradnja_u_transplantacijama_jetre.jpg
  • Slika
  • Slika

BEOGRAD, 15. srpnja 2013. – Hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sa suradnicima boravio je danas u Beogradu u povodu dviju transplantacija jetre, koje su u Kliničkom centru Srbija zajedno izveli hrvatski i srpski liječnici.

Sa srbijanskom ministricom zdravlja prof. dr. Slavicom Đukić Dejanović ministar Ostojić posjetio je transplantirane pacijente u Urgentnom centru u Beogradu te potpisao Memorandum o suradnji između dviju država u području zdravstva i medicine.

Ministar Ostojić ocijenio je kako postoji niz stvari koje srpski i hrvatski stručnjaci i liječnici mogu naučiti jedni od drugih i u kojima dvije države već surađuju - od programa prevencije, do razmjene iskustava i znanja u kliničkoj praksi i financiranja u zdravstvenom sustavu. Naglasio je kako se sve vlade u svijetu suočavaju s istim problemima u pogledu financijske održivosti te dodao da Hrvatska Srbiji u tome stoji na raspolaganju svojim iskustvima i rješenjima, počevši od transplantacije organa.

Transplantacije su obavljene 26. i 29. lipnja u sklopu suradnje KB Merkur i Kliničkog centra Srbija. Hrvatski tim liječnika predvodili su prim. dr. Branislav Kocman i prof. dr. Stipislav Jandrijević, dok su dr. Zlatibor Lončar i prof. dr. Vladimir Đukić predvodili tim srbijanskih liječnika. Novu jetru i šansu za život dobili su dvadesetosmogodišnja pacijentica koja je bolovala od autoimune ciroze jetre i čekala na novi organ deset godina te tridesetpetogodišnji muškarac s Wilsonovom bolešću, koja je prouzročila cirozu jetre.

Intenzivnija suradnja s Republikom Srbijom u području transplantacijskog programa započela je početkom ove godine. U 2012. u Srbiji je presađeno svega sedam jetara te ta zemlja želi potaknuti razvoj transplantacijskog programa tog organa. Srbija želi dodatno educirati stručnjake i pripremiti se za članstvo u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa čija je Hrvatska članica od 2007. godine. Kao mentorska ustanova izabrana je Klinička bolnica Merkur, vodeći hrvatski centar za presađivanje jetre.

Tim povodom dvoje ministara potpisalo je Memorandum o suradnji u području zdravstva i medicine, koji uključuje razmjenu znanja i stručnjaka u transplantacijskoj medicini. Ostala područja suradnje su suradnja između fakulteta, komora i zdravstvenih ustanova, suradnja u području stručnog usavršavanja, izradi zdravstvenih smjernica i standarda, u programima prevencije i ranog otkrivanja karcinoma itd.

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Hrvatski su liječnici lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori, tijekom koje su presadili bubreg sa živog darivatelja. Taj vid suradnje traje i dalje te je dosad presađeno sedam bubrega.

U Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci ove godine transplantiran 101 bubreg, 10 srca, 47 jetri te izvedene četiri multiorganske transplantacije (bubreg-gušterača i bubreg-jetra). Lani su u Hrvatskoj obavljene 44 transplantacije srca, 231 bubreg, 8 transplantacija gušterače te 128 transplantacija jetre. Liste čekanja od 2007. kada smo ušli u Eurotransplant do danas, smanjile su se za 38,5 posto.
 

Pisane vijesti