Otvoren twinning projekt „Jačanje institucionalnog kapaciteta za krv, tkiva i stanice“

ZAGREB, 16. srpnja 2013 – U Ministarstvu zdravlja danas je otvoren twinning projekt „Jačanje institucionalnog kapaciteta za krv, tkiva i stanice“ koji se financira novcem Europske unije u sklopu IPA programa za Hrvatsku. Projekt će trajati petnaest mjeseci, vrijedan je milijun eura, a partneri su Španjolska i Italija.

Usmjeren je unapređenju svih aktivnosti povezanih s donacijom i transplantacijom krvi, tkiva i stanica ljudskog porijekla, kako bi se unaprijedila sigurnost primatelja. Cilj je usporediti i revidirati postojeće zakonodavstvo u tom području i u potpunosti ga uskladiti s europskim.

Zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik naglasio je kako je programiranje projekta trajalo tri godine jer je priprema natječajne dokumentacije bila izuzetno zahtjevna.

Stoga je u Ministarstvu zdravlja u međuvremenu ustrojena posebna služba za EU fondove, kako bi se svi poslovi vezani uz predpristupne fondove brže i lakše obavljali.

Na svečanosti otvaranja bili su šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj veleposlanik Branko Baričević, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Nataša Mikuš Žigman, predstavnici veleposlanstava Španjolske i Italije i drugi.

Projekt obuhvaća izradu dokumentacije za poboljšanje standarda u postupcima dobivanja, skladištenja i transplantacije tkiva i stanica te reviziju postojećeg zakonodavstva.

Pridonijet će poboljšanju kvalitete u sustavu davanja i distribucije krvi, kao i poboljšati  sigurnost i detekciju popratnih pojava i reakcija do kojih može doći u postupcima darivanja, pripreme i transfuzije krvi.



Pisane vijesti