Klijent u središtu

Slika /2017 Vijesti/konferencija.jpg

"Klijent u središtu" naziv je međunarodne konferencije o zaštiti mentalnog zdravlja u zajednici, koja se održava 9. i 10. ožujka u zagrebačkom hotelu Westin

Konferencija je posvećena unaprjeđenju zdravstvene skrbi osoba s problemima mentalnog zdravlja, a održana je pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatskog Sabora i Grada Zagreba.
Sudionike Konferencije pozdravili su državni tajnik za zdravstvo Tomislav Dulibić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i voditelj nizozemskog Trimbos Instituta za mentalno zdravlje i ovisnosti, psihijatar Hugo Koetsier, a uvodnim obraćanjem sudionicima Konferenciju su podržali predsjednik Hrvatskog Sabora, psihijatar Božo Petrov, ambasadorica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Njezina Ekscelencija Ellen Berends, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i posebna izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Petrana Brečić.
Na Konferenciji sudjeluje veliki broj stručnjaka koji rade na rehabilitaciji i liječenju osoba oboljelih od mentalnih bolesti. Pored stručnjaka po profesiji u rad Konferencije po prvi put aktivno su se uključili i stručnjaci po iskustvu. Oni će zajedno, kroz niz radionica, raspravljati o brojnim pitanjima u vezi načela i organizacije skrbi o mentalnom zdravlju u zajednici te razmijeniti znanja i iskustva na ovom području.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će poremećaji mentalnog zdravlja do 2030. godine postati vodeći svjetski problem. Već danas su poremećaji mentalnog zdravlja na prvom mjestu kada govorimo o broju dana provedenim na bolničkom liječenju, a osobito zabrinjava činjenica da je sve više oboljelih među mladima. Zahvaljujući redovnoj terapiji, danas bi mnogi pacijenti mogli nastaviti svoj život u zajednici. Nažalost, zbog stigme i diskriminacije, više nego zbog same bolesti, često ostaju na marginama društva i u izolaciji.
 


Pisane vijesti