Konferencija za medije ministra zdravstva

Slika /2017 Vijesti/presica.jpg

U povodu neutemeljenih navoda koji su se pojavili u javnosti vezano uz smjenu ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava, ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić danas je sazvao konferenciju za medije

Reagirajući na izjave bivšeg ravnatelja KB Dubrava doc.dr.sc. Tonija Kolaka kako je razlog njegove smjene osobna osveta ministra zbog  optužbe da je lažni branitelj, ministar zdravstva istaknuo je kako smjena  ravnatelja nema veze s osobnim razlozima već je isti smijenjen zbog nezakonitih radnji koju Ministarstvo zdravstva i Vlada RH neće tolerirati. U nastavku je ministar pojasnio detalje slučaja nepoštivanja postupka javne nabave u KB Dubrava.
KB Dubrava je u lipnju 2014. godine raspisala natječaj o uštedi energije, tople i hladne vode. Od samog početka natječaj je bio upitne sadržajne (tehničke i financijske), kao  i pravne valjanosti. To je bio razlog da Sanacijsko vijeće KB Dubrava poništi natječaj svega 2 mjeseca nakon raspisivanja. Na taj se natječaj javio  samo 1 ponuditelj.  Nije izvršen odabir, niti je potpisan ugovor. Predmet je završio na Upravnom sudu u prosincu 2014. godine, bez pravnih posljedica po KB Dubrava.
No u siječnju 2017.g. protivno odluci Sanacijskog vijeća, protivno Statutu KB Dubrava i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o javnoj nabavi te Zakonu o proračunu, aktualni ravnatelj doc. dr.Kolak bez suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade RH povukao je tužbu u ime KB Dubrava s Upravnog suda, odabrao i potpisao Ugovor s jedinim ponuđačem iz 2014. godine, po natječaju koji je poništen još te iste 2014. godine. To je učinio i pored usmenog i pismenog upozorenja Povjerenstva za odabir da je to protuzakonita radnja, te da to ne smije učiniti bez suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade RH.
Nezakonite radnje uočile su stručne službe Ministarstva zdravstva, budući je u Narodnim novinama objavljeno kako je potpisan ugovor u iznosu od 44 milijuna kuna, za što nije bila dana suglasnost. Naknadno je u Ministarstvo pristigla i anonimna prijava u kojoj su navedene i druge nepravilnosti.
Što se tiče samih rezultata KB Dubrava tijekom perioda u kojem je doc.dr. Kolak bio ravnatelj, niti rezultati poslovanja bolnice nisu bili dobri; povećan je dug i dospjele obaveze bolnice. Hvaliti se sa zaposlenjem 100 novih ljudi u bolnici, a pritom ne povećati opseg posla je nešto krajnje neprimjereno, i zapravo znači krivo potrošeni i pacijentima oduzeti novac. Inspekcija i revizija poslovanja pokazat će da li je bilo i drugih nepravilnosti  osim nezakonitog sklapanja ugovora.
 Što se tiče kleveta upućenih osobno ministru da je lažni branitelj, prof.dr.Kujundžić naglasio je kako će pokrenuti privatnu tužbu protiv doc.dr.Kolaka, a u cilju informiranja javnosti  rekao kako se javio  1991. godine među prvima kao dragovoljac, zadužio oružje kao liječnik u bolnici na Svetom duhu, uz vojarnu na Črnomercu „odradio“ sve što se tada radilo, a što se može provjeriti u Ministarstvu branitelja,  te dodao da svoju  dužnost prema domovini nije nikad smatrao nečim čime se treba hvaliti niti to naplatiti. Vezano na navode o odsustvu iz zemlje, istaknuo je kako je u razdoblju od proljeća 1993.g. do proljeća 1994. bio na stručnoj specijalizaciji u SAD-u, a sa tamo stečenim znanjem vratio se u Hrvatsku na dobrobit pacijenata i stručnjaka kojima je stečeno znanje prenio.
Ilegalne radnje, zaključio je ministar, nastoje se prikriti, te se putem javnosti iznose klevete i vrše pritisci, a sve se nastoji sakriti iza velikih domoljubnih riječi.  Poštujem svakog branitelja pa tako i doc.Kolaka, no zasluge u domovinskom ratu i zakonitost rada dvije su odvojene stvari i ovo ministarstvo i Vlada neće dopustiti protuzakonito postupanje. 

Pisane vijesti