Konferencija IPA AdriHealthMob u Sarajevu

  • Slika /Vijesti/2016/sa3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Sarajevu je 15. studenog održana Završna konferencija i sastanak Upravljačkog odbora u okviru projekta IPA AdriHealthMob - Model održive mobilnosti pacijenata u zdravstvenom sektoru

Konferenciju je organiziralo Federalno Ministarstvo zdravstva Bosne i Hercegovine.
IPA Adrihealthmob je projekt u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje, a pokriva pitanja strateških prioriteta vezanih uz održivi transport s naglaskom na sektor zdravstva i skrbi pacijenata, analizom dostupnosti zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, mapiranjem zdravstvenih ustanova i zdravstvenih usluga, analizom pravnog okvira i sustavom prikupljanja podataka u vezi prekograničnih pacijenata, priznavanjem diploma i upotrebom alata za e-učenje, izradom e-Health i e-Care platforme te nabavom medicinske i tehničke opreme za komunikacijsko povezivanje sustava.
Projekt je imao za cilj prenositi znanje i iskustvo između zemalja partnera na Projektu, a kako bi dostupnost zdravstvene zaštite bila lakša i brža. Unaprjeđenje i poboljšanje zdravstvene zaštite pacijenata predstavlja vrlo važan segment zdravstvene politike, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u zemljama u okruženju.
Na početku Konferencije sudionicima se obratio ministar zdravstva Federalne vlade Bosne i Hercegovine, doc. dr. Vjekoslav Mandić,  istaknuvši važnost ovog projekta za pacijente unutar regije i iskazavši zadovoljstvo uspješnim završetkom projekta, ostvarenim ciljevima te činjenicom da je Bosna i Hercegovina sudjelovala u istome kao glavni partner.
Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te predstavnici partnerskih institucija koji su sudjelovali u provedbi projekta – predstavnici Hrvatskog zavoda za telemedicinu - g. Mladen Novosel, ravnatelj, i pomoćnik ravnatelja, g. Željko Šustra, te predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, g. Hrvoje Belani i gđa. Renata Turčinov. 
Osim predstavnika iz hrvatskih institucija, na Konferenciji su sudjelovali i predstavnici institucija iz zemalja Jadransko-jonske prekogranične regije: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Grčke, Albanije te Crne Gore.
G. Željko Šustra je predstavio ostvarene rezultate u okviru Radnog paketa 6 (WP 6), odnosno prezentirao opremu za postupke telemedicine koji su pribavljeni i IT rješenja koja su izrađena i provedena u okviru Projekta.
U ime cjelokupne hrvatske delegacije, sudionicima Konferencije se u završnoj riječi obratila gđa Marica Misir Dragojević, voditeljica Službe za fondove Europske unije Ministarstva zdravstva, te izrazila zadovoljstvo što je u okviru ovog Projekta učvršćena suradnja partnerskih institucija, kako i na razini partnera iz Republike Hrvatske (Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za telemedicinu i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu), tako i između projektnih partnera iz osam zemalja sudionica projekta, što služi kao podloga za zajedničku suradnju na budućim projektima, kako na području pripreme i provedbe Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova, tako i na području prekogranične suradnje.
Nakon završnih izlaganja vezanih uz ispunjenje obveza iz radnih paketa i ostvarenja ciljeva projekta, razgovaralo se o dosadašnjim iskustvima i izazovima u provedbi projekta, pitanjima vezanima uz finalno izvješće te preporukama za moguće zajedničke buduće projekte.
Sudionici Konferencije su se složili kako je iznimno važno razmjenjivati znanja i iskustva, a sve s ciljem poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata. Ono što je zajedničko svim sudionicima Konferencije jest konstantno unaprjeđivanje sustava zdravstvene skrbi, a ovaj IPA Adrihealthmob projekt je dao doprinos u razmjeni iskustava među zemljama partnerima. 

Pisane vijesti