Kroz Program plus obrađeno 47.139 pacijenata više

Slika arhiva/images/novosti/novosti/kroz_program_plus_obradeno_47_139_pacijenata_vise/115007-1-cro-HR/kroz_program_plus_obradeno_47_139_pacijenata_vise.jpg

ZAGREB, 23. travnja 2015. – Od 11. veljače do danas, zahvaljujući Programu plus, liste čekanja smanjene su za 47.139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate za koje se najduže čeka, istaknuo je danas na konferenciji za medije pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija Marinić.

„Program daje dobre rezultate zahvaljujući zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima u bolnicama koji daju doprinos radeći u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući njima prestaje ona grozna neizvjesnost koju pacijentima donosi iščekivanje na pretragu“, rekao je ministar Varga prilikom predstavljanja rezultata Programa. 

Istaknuo je također kako i građani snose odgovornost za vlastito zdravlje te ponovio apel svima da se odazovu na pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. „Ovi pregledi ne oduzimaju puno vremena ni angažmana, potpuno su besplatni i bezbolni. Mogućnost izlječenja u slučaju loše dijagnoze puno je bolja nego kada je bolest napredovala, istaknuo je ministar Varga.

Ministar Varga uručio je priznanja najuspješnijima u provedbi Programa. U ime Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Osijek, priznanje za najbolji tim preuzeo je djelatnik Zavoda Dubravko Paulin. Priznanje kliničkoj bolnici Sveti duh, koja je ocijenjena kao najbolja bolnička zdravstvena ustanova II kategorije, uručeno je ravnatelju Mladenu Bušiću. Sisačka bolnica dr. Ivo Pedišić dobila je priznanje za najbolju bolničku ustanovu III kategorije, a priznanje je preuzeo sanacijski upravitelj Miroslavu Dubovečak.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić istaknuo je kako će se s vremenom potreba za ovim programom smanjiti, kao što već imamo situaciju u Osijeku gdje je lista čekanja za gastroskopiju toliko smanjena da se na ovaj zahvat čeka dva dana, a za kolonoskopiju pacijenti dobivaju termin za manje od četiri dana. Termin je moguće dobiti u redovnom radnom vremenu, pa za ove medicinske procedure nema potrebe raditi u dodatnim terminima.

Svijetli primjeri su još KBC Rijeka gdje se danas na UZV abdomena, karotida, mamografiju i gastroskopiju čeka manje od 30 dana, a na UZV srca u OB Bjelovar prosjek dana čekanja smanjen je s 320 na 241 dan.

„Ponosan sam što u Zavodu danas nemamo listu čekanja i naši pacijenti dolaze na red odmah“, rekao je Dubravko Paulin iz KBC-a Osijek te istaknuo kako nagradu prima s velikim ponosom jer je ona plod dodatnog zalaganja i rada svih kolega liječnika i medicinskih sestara.

Prof. Mladen Bušić, primajući priznanje je naglasio kako je zbog toga ponosan te kako će njegova ustanova podržati svaku akciju za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Miroslav Dubovečak, sanacijski upravitelj OB Sisak istaknuo je kako se u njegovoj ustanovi redovito nagrađuju svi koji dodatno rade u Programu plus i da je ponosan što sada u manje od mjesec dana odrađuju pretrage na CT koje su pacijenti prije Programa plus čekali pet mjeseci.

Prezentacija - rezultati Programa plus 24.4.2015.

PROGRAM PLUS_20_04_15_podaci



Pisane vijesti