Ministri zdravlja Europske unije na sastanku u Rigi

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministri_zdravlja_europske_unije_na_sastanku_u_rigi/114881-1-cro-HR/ministri_zdravlja_europske_unije_na_sastanku_u_rigi.jpg

RIGA, 20. travnja 2015. – Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, zdravlje, socijalnu politiku i potrošačka pitanja (EPSCO), koji se održava u glavnom gradu Republike Latvije, Rigi. Glavne teme sastanka su suzbijanje prekomjernog pijenja alkohola i promicanje zdravih prehrambenih navika radi prevencije kroničnih bolesti.

Prim. Cesarik u svom je izlaganju podržao donošenje strateškog dokumenta kojim bi se definirali zajednički ciljevi europske alkoholne politike u idućem razdoblju.

Istaknuo je važnost smanjenja pijenja alkohola radi očuvanja zdravlja građana, manjih troškova za zdravstveni sustav te je naglasio kako je suradnja država članica ključna i u području reguliranja prekograničnog oglašavanja i reklamiranja alkoholnih proizvoda, posebno u današnjem globaliziranom društvu koje ne poznaje granice.

 Zamjenik ministra zdravlja prim. Cesarik predstavio je mjere koje Hrvatska planira poduzeti sukladno ciljevima Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" i Akcijskog plana za prevenciju nezaraznih bolesti 2015-2020, poput smanjenja trans-masnih kiselina i soli u prehrani, nadzora pretilosti kod djece, povećanja voćnih obroka u osnovnim školama, provedbe preporuka Svjetske zdravstvene organizacije o oglašavanju hrane i bezalkoholnih pića, promicanja zdravlja na radnom mjestu, promicanja dojenja i poticanja tjelesne aktivnosti građana.

Ministri zdravlja i predstavnici EU su razmijenili stavove o tome kako zajednički doprinijeti poboljšanju učinkovitosti zdravstvenog sustava i većoj produktivnosti zdravstvenih djelatnika uz reduciranje troškova.

Ovaj sastanak je odlična prilika za raspravu o ulozi zdravstvene politike Europske unije kao i o budućim ciljevima i aktivnostima na razini EU u području zdravstva. U fokusu i dalje ostaju promocija zdravlja i prevencija kroničnih bolesti kao i jačanje učinkovitosti sustava pripravnosti u slučaju pojave zaraznih bolesti.

Neformalni sastanak EPSCO Vijeća Europske unije održava se dva puta godišnje u glavnom gradu države koja predsjeda Vijećem Europske unije u tom šestomjesečnom razdoblju. 



Pisane vijesti