Marijan Cesarik na Konferenciji o eboli i javnom zdravstvu

Luxembourg, 12. listopad 2015. - Konferencija "Lessons learned for public health from the ebola outbreak in West Africa"  održava se u Luksemburgu ovog tjedna do četvrtka.

 
 

"Komunikacija i koordinacija zdravstva i drugih resora vlada Europske unije, zajedno s Europskim centrom za nadzor bolesti i Svjetskom zdravstvenom organizacijom osnovni je preduvjet uspješne buduće borbe protiv ebole" poručio je zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik u ponedjeljak u Luksemburgu.

Na navedenoj konferenciji sudjelovali su i zamjenik ministra Marijan Cesarik i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Draženović i dr. Aleksandar Šimunović.
Republika Hrvatska podržava sve napore zemalja članica EU i globalne inicijative usmjerene na liječenje i ograničavanje širenja ebole.

Konferenciju je otvorio povjerenik Europske komisije za zdravstvo Vyentis Andriukaitis, koji je naglasio važnost budućeg ulaganja u javno zdravstvo, koje je jedina brana velikim zdravstvenim izazovima.

"Ebola nije najveći izazov za globalno zdravlje, a zemlje za taj izazov nisu dovoljno pripremljene. Riječ je o mogućoj novoj pandemiji gripe, od koje su jednako ugrožene i bogate i siromašne zemlje", upozorila je Margaret Chan, predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije. Transparentnost u komunikaciji sa stručnom javnošću, s drugim vladama i međunarodnim organizacijama je osnovni preduvjet osiguranja provedbe međunarodnih protokola koji nam omogućuju zaštitu naših građana i međunarodne zajednice, upozorila je Chan. Zdravstveni radnici zemalja EU će do četvrtka na četiri radionice govoriti o međuresornoj i međunarodnoj suradnji unutar EU, komunikacijskim izazovima, dobroj praksi u kliničkom tretmanu ebole kao i ulozi EU u svjetskoj borbi protiv ebole.


Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti