U Osijeku predstavljeni Nacionalni preventivni programi

Osijek, 10. listopada 2015.g.  -Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. u subotu je u Osijeku pozvao građanke i građane da se odazovu Nacionalnim preventivnim programima za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva.

 

Ministar Varga također je sudjelovao na Konferenciji o nacionalnim preventivnim programima, tijekom koje je podsjetio kako su kronične nezarazne bolesti, među kojima su izražena oboljenja od malignih tvorevina, jedan  od vodećih uzroka smrtnosti u Republici Hrvatskoj“. Na konferenciji je nazočio i ministar znanosti, prosvjete i sporta prof.dr.sc. Vedran Mornar.

Mirta Vladetić iz osječke ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje govorila je na Konferenciji o liječnicima obiteljske medicine u preventivnim aktivnostima, gdje je naglasila kako sada obiteljski liječnici preuzimaju aktivnu ulogu u pozivanju pacijenata na preventivne preglede, što donedavno nije bio slučaj.Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr.sc. Ranko Stevanović govorio je o Nacionalnim programima probira, istaknuvši nužnost da se što više ljudi odazove na poziv jer se time postiže veći uspjeh preventivnih pregleda.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto. Kako bi programi pokazali svoj učinak te opravdali uložena financijska sredstva potrebno je postići zadovoljavajući odaziv, a to je kod raka dojke 70 posto, debelog crijeva  45 posto, raka vrata maternice 85 posto. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće starije od pedeset godina, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U okviru programa žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine.Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola, a od njega oboljeva oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena.



Pisane vijesti | Projekti i programi