Međunarodna razmjena iskustva - delegacije Ukrajine i Moldavije u posjetu Ministarstvu zdravstva

  • Slika /slike/Moldavija.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Članovi izaslanstva Republike Ukrajine i Moldavije bili su od 26. do 27. listopada u radnom posjetu Ministarstvu zdravstva. 

Cilj sastanaka s predstavnicima Ministarstva zdravstva bilo je upoznavanje delegacija s hrvatskim sustavom zdravstvene skrbi, ali i razmjena iskustava dobre prakse u području iste. Predstavnici Ministarstva tom su prilikom istaknuli kako organizacija sustava zdravstvene zaštite uvelike utječe na živote građana, stoga je bitna zadaća svake države upravo osiguravanje što bolje i dostupnije zdravstvene skrbi. Ukrajinsko se izaslanstvo upoznalo s modelom funkcioniranja hrvatskog zdravstvenog sustava uz naglasak na ključne točke strateškog razvoja zdravstva. Saznali su i kako se velika pozornost pridaje prevenciji malignih oboljenja, poput raka vrata maternice, raka dojke i raka debelog crijeva, prevenciji HIV-a te redovnom programu cijepljenja. Prilikom radnog sastanka istaknule su se i okosnice sustava primarne zdravstvene zaštite uz bitne stavke bolničke zdravstvene njege u Hrvatskoj, a bilo je i govora o implementaciji regulativa Europske Unije u području zdravstva.

Moldavska je delegacija imala priliku upoznati temelje hrvatskog zdravstvenog sustava pri čemu je poseban naglasak stavljen na zaštitu ljudskih prava. Hrvatska i moldavska delegacija na kraju su radnog sastanka razmijenile iskustva u području zaštite ljudskih prava.

Radni sastanci privedeni su kraju otvorenom razmjenom dobrih iskustava u organizaciji funkcioniranja zdravstvene zaštite na svim razinama te su predstavnici delegacija izrazili želju za daljnjom suradnjom u području zdravstvene skrbi s naglaskom na ostvarivanje prava pacijenata.

Stranica